Alexander Spatari

Reisorganisaties zien boekingen stijgen, maar waar gaat de Vlaming deze zomer naartoe?

Nu meerdaagse reisjes in eigen land weer zijn toegelaten, en de grenzen op 15 juni openen, worden er ook weer meer zomervakanties geboekt. Verschillende reisbureaus, reisorganisatoren en vakantieparken merken nu al een duidelijke stijging. Wat zijn de plannen van de Vlaming deze zomer? Waar wil hij naartoe, en neemt hij daar dan de auto of het vliegtuig voor? Of eerder de bus of de trein?

Met het hele gezin naar een vakantiepark in eigen land? Of liever met het vliegtuig naar de zon? Of misschien wel iets daartussen. Deze zomer zullen we opnieuw op vakantie kunnen. Eén ding staat wel al vast: door de coronacrisis zal onze zomervakantie er sowieso anders uitzien.

En hoewel veel mensen wellicht nog wat twijfelend afwachten, merken verschillende reisorganisatoren nu al dat het aantal boekingen begint te stijgen. Bij reisorganisator TUI worden er sinds de Nationale Veiligheidsraad van woensdag twee keer meer vliegreizen geboekt dan de week ervoor. Voor autovakanties is het aantal verdriedubbeld.

"Er worden momenteel zelfs méér reizen geboekt dan begin juni vorig jaar", zegt woordvoerder Piet Demeyere van TUI. "Dat komt natuurlijk omdat veel mensen lang gewacht hebben om hun zomervakantie te boeken, om zeker te zijn dat hun reis kan doorgaan." In totaal zouden er nog altijd de helft minder reizen geboekt zijn dan de zomer vorig jaar. 

Bekijk hier de reportage uit Het Journaal en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Ook bij Connections en Sunweb merken ze dat er stilaan meer reizen geboekt worden. "Vorige week was het aantal nog verwaarloosbaar, maar nu zitten we toch aan ongeveer 20 tot 25 procent van de boekingen in vergelijking met vorig jaar", zegt CCO Tim Van den Bergh van Sunweb. "Daar zitten ook al boekingen bij voor de winter. Het lijkt erop dat de wintervakanties het even goed zullen doen als voordien."

Uit de Vakantiebarometer van mobiliteitsorganisatie VAB, een online bevraging bij 8.000 Vlamingen, blijkt wel dat drie kwart van de mensen nog geen vakantie gepland heeft, of dat de oorspronkelijk geplande vakantie geannuleerd werd. Eén op de 7 bevraagde Vlamingen geeft ook aan dat hij deze zomer niet op reis wil.

Waar trekken we naartoe?

Bij de reisorganisatoren die we aan de lijn gehad hebben, komen steeds dezelfde populaire bestemmingen terug: Griekenland, Spanje (vooral de eilanden dan, zoals Tenerife en Mallorca) en Portugal. Met de auto willen we blijkbaar vooral naar de buurlanden, Oostenrijk, Zwitserland en Slovenië. Reizen buiten Europa zijn voorlopig nog niet toegestaan. 

"We merken toch ook duidelijk meer vraag naar vakanties in eigen land", klinkt het bij Sunweb. Dat bevestigt ook de Vakantiebarometer van VAB. 4 op de 10 Vlamingen zouden tripjes in eigen land plannen. De helft van hen wil daarbij nieuwe plekken in Vlaanderen ontdekken.

In de vier Belgische vakantieparken van Center Parcs die sinds maandag open zijn, is het momenteel nog erg rustig, maar de zomervakantie loopt wel goed. "De afgelopen 4 dagen zijn onze boekingen verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar, maar er is zeker nog ruimte", zegt woordvoerder Marthijn Tabak.

"Opvallend is dat de grote meerderheid van de bungalows geboekt wordt door Belgen zelf. De Duitsers komen ook, maar er komen flink minder reservaties binnen van Fransen."

We zien een duidelijke verschuiving naar groene en landelijke omgevingen

Stef Gits, woordvoerder Toerisme Vlaanderen

Ook uit een steekproef van Toerisme Vlaanderen bij 1.250 Belgen blijkt dat vakantie in eigen land populairder is geworden. "Frankrijk blijft op de eerste plaats als favoriete reisbestemming van de Belgen, maar Vlaanderen en Wallonië stijgen naar plaats twee en drie", laat woordvoerder Stef Gits weten. 

"Vóór corona kregen kustbestemmingen de voorkeur. Nu zien we een duidelijk verschuiving richting groene en landelijke omgevingen. 80 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze drukke plaatsen liever willen vermijden."

Met de bus of trein op reis?

Bij de reisbureaus die busreizen organiseren, blijft het voorlopig heel stil. "Voor deze zomer hebben we eigenlijk bijna geen boekingen", klinkt het bij Carolus Reizen. "Het is natuurlijk te begrijpen dat mensen op dit moment minder geneigd zijn om een groepsreis per bus te maken. Het is voor ons ook zeer moeilijk om dit nog last minute te organiseren voor de zomer."

Ook bij reisbureau Verhoeven worden er momenteel nog geen nieuwe reizen geboekt. "Wij gaan pas maandag opnieuw open. We merken wel al dat er meer en meer vragen komen van mensen die binnenkort toch willen vertrekken, maar zich eerst willen informeren over de veiligheidsmaatregelen en omstandigheden op hun bestemming", zegt Johan Verhoeven. "Het is momenteel nog te vroeg om al een beeld te krijgen van waar mensen deze zomer naartoe zullen gaan."

Ook de ticketverkoop voor de hogesnelheidstreinen van Thalys blijft voorlopig op een laag pitje. "We verwachten dat het mondjesmaat drukker zal worden, maar het is te vroeg om al trends te kunnen zien", zegt woordvoerder Mattias Baertsoen.

"We gaan wel stelselmatig opnieuw meer treinen laten rijden. Nu rijdt 20 procent van de treinen, tegen 12 juli zou dat 50 procent moeten zijn. We hopen tegen dan een beter zicht te hebben of de trein al dan niet populairder wordt dan het vliegtuig of de auto deze zomer."

Verschillende reisorganisaties konden we niet bereiken of ze hadden momenteel nog geen gegevens beschikbaar over nieuwe reservaties.

Meest gelezen