Copyright 2020 Godofredo A. Vásquez/HOUSTON CHRONICLE. All rights reserved.

Wie was George Floyd, de man wiens dood een antiracisme­beweging op gang bracht?

Vanavond was er de uitvaartplechtigheid van George Floyd in Houston, in de Amerikaanse staat Texas. Floyd kwam om nadat een politieman in Minneapolis minuten lang zijn ademhaling onderbrak. Wie was de man wiens dood een antiracismebeweging op gang bracht?

De 46-jarige Floyd werd geboren in North Carolina, maar leefde het grootste deel van zijn leven in Houston in Texas, waar zijn familie vandaag kwam. De ouders waren al vroeg gescheiden en Floyd groeide op in een buurt met vooral kansarme zwarten in Houston, een buurt waar overigens ook de zangeres Beyoncé haar "roots" heeft. 

Deze mensen brengen in zijn thuisstad Houston een laatste groet aan het lichaam van George Floyd.
Copyright 2020 Godofredo A. Vásquez/HOUSTON CHRONICLE. All rights reserved.

Nochtans zag het er even goed uit voor de jonge Floyd. Hij was groot en atletisch en op school blonk hij uit in basketbal en American football. Dat leverde hem toegang en een beurs op voor hoger onderwijs, eerst in Florida en daarna aan de A&M universiteit in Texas.

Toch maakte Floyd zijn studies niet af en keerde hij terug naar zijn oude wijk in Houston, een van die vele plaatsen waar jongeren gemakkelijk verzeilen in drugs en criminaliteit. Floyd was geen uitzondering en vloog een paar keer de cel in. Een paar keer wegens een drugsdeal, maar nadien voor zwaardere feiten. Zo kreeg hij vijf jaar cel wegens een gewapende overval bij een zwangere vrouw. 

Nieuwe kans via zijn kerk?

Na zijn vrijlating in 2013 probeerde Floyd een andere weg in te slaan en die liep via de lokale Resurrection Church, waar hij allerlei klusjes deed. De "reus" Floyd kreeg via de kerk een nieuwe kans, zeker toen hij -net als vele anderen in zijn situatie- door die kerk naar Minneapolis in de noordelijke staat Minnesota werd gestuurd, ver weg van zijn criminele verleden. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Floyd vond er allerlei baantjes, zoals als bewaker bij een centrum van het Leger des Heils voor daklozen of in een restaurant met discotheek. Volgens vrienden had hij steevast een bijbel naast zijn bed en bad hij vaak. Een van hen zei aan The New York Times dat zijn zware stem leek op die van de zwarte zanger Ray Charles. Floyd had ook een vriendin leren kennen. 

Begin april sloeg het noodlot een eerste keer toe toen Floyd besmet raakte met het coronavirus. Hij herstelde, maar mogelijk heeft die longschade hem in die andere noodlottige avond van 25 mei parten gespeeld. Toen werd hij door de politie van Minneapolis opgepakt omdat hij een pakje sigaretten gekocht zou hebben met een vals briefje van 20 dollar. Floyd verzette zich niet, maar werd toch hardhandig tegen de grond geduwd, negen minuten volgens getuigen die het gebeuren filmden met hun smartphone. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

De kreet "I can't breathe" (ik kan niet ademen) die Floyd herhaaldelijk slaakte toen de agent zijn knie in zijn nek zette en die sindsdien door de VS en de wereld galmt, is overigens niet origineel. In juli 2014 riep de 43-jarige zwarte Eric Garner dat ook al voor hij stierf nadat hij minutenlang door een agent in een wurggreep werd gehouden. Ook toen leidde dat tot groot protest in de VS. Nieuw is nu dat de dood van George Floyd blijkbaar ook andere mensen inclusief blanken op straat brengt en dat van Londen over Brussel tot Australië en Brazilië. 

Meest gelezen