Wuustwezel mag de eerste post-coronatriatlon organiseren: "Dit jaar draait het puur om sport"

In Wuustwezel zijn ze bezig met de organisatie van de eerste triatlon na de corona-uitbraak. Die zal plaatsvinden op 8 augustus. Dat hebben de gemeente Wuustwezel en Triatlon Vlaanderen beslist. "Door het coronavirus staat de organisatie voor een hele uitdaging", vertelt Dieter Wouters (CD&V), de burgemeester van Wuustwezel.

Elk jaar vindt het triatlonfestival "Sterke Peer" in Wuustwezel plaats. Naast het sportgebeuren wordt er ook gefeest. Dat zal dit jaar anders zijn. "Het wordt een editie zonder feestgehalte. Dit jaar gaan we voor een puur sportevenement, dat georganiseerd wordt door Marc Herremans en zijn team", vertelde burgemeester Dieter Wouters in Start Je Dag.

Enkel toptriatleten

Het meest populaire deel van de Sterke Peer is de trio-triatlon. Daarbij doen er teams van drie personen mee, waarbij er iemand fietst, iemand zwemt en iemand loopt. "We hebben besloten om dit jaar geen verschillende categorieën te organiseren en enkel toptriatleten uit te nodigen die de volledige triatlon doen. Zij kijken er echt naar uit om opnieuw op topniveau triatlon te doen", zegt Wouters. 

Er is geen massastart, zodat de sporters niet lichamelijk met elkaar in contact komen
Dieter Wouters

Er zullen in totaal 6 wedstrijden doorgaan met telkens 60 deelnemers, 30 meisjes en 30 jongens. Dit jaar vinden er sprinttriatlons plaats, waarbij een eindklassement wordt opgemaakt naargelang de eindtijd. Bij de elites en Wezelse atleten zal er elke 30 seconden een triatleet van start gaan. Bij de 4 jeugdreeksen starten de triatleten elke 15 seconden. "We willen zo een massastart vermijden zodat de triatleten niet met elkaar in contact moeten komen", vertelt Wouters in Start Je Dag. 

Nog veel onzekerheid

Ondanks alle aanpassingen blijft de kans bestaan, dat het evenement alsnog afgelast wordt: "Als de situatie verergert en het coronavirus weer opkomt, moeten we het evenement annuleren. Dat hebben we ook aan het team van Marc Herremans duidelijk gemaakt", vertelt Wouters. "Het is een vreemde situatie. Andere jaren komen er altijd duizenden bezoekers en nu moeten we er eigenlijk op hopen dat die niet komen." 

Waarom mogen restaurants en cafés open, maar zwembaden niet?
Dieter Wouters

En ook de triatleten zelf staan voor een uitdaging. Lopen en fietsen is al toegestaan, maar de zwembaden zijn nog dicht. Dat leidt tot grote frustraties bij de sporters. "De dag dat de zwembaden opengaan, kunnen ze eindelijk weer trainen voor de triatlon. De sporters zijn enorm gefrustreerd. Waarom mag je wel op restaurant of op café, maar mag je niet zwemmen?", vraagt Wouters zich af. 

Meest gelezen