Videospeler inladen...

250 slimme camera's gaan deze zomer toeristen aan zee tellen: ingrijpen kan wanneer het te druk wordt

Een netwerk van 250 slimme camera's zal deze zomer de drukte in kaart brengen op de zeedijken en in de drukste straten van de kuststeden en -gemeenten. Dat schrijft de krant De Tijd. Het is de bedoeling om te kunnen ingrijpen als het op bepaalde plaatsen aan zee te druk wordt. Zo wil de kust de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

Het bedrijf Citymesh uit Brugge zal 250 slimme camera's plaatsen over de hele kustlijn. De camera's zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen. Zo kunnen de gemeenten en politiezones de drukte aan zee goed in de gaten houden. Ook de NMBS zal toegang krijgen tot de gegevens.

"Het komt erop neer dat we de mensen een mooie zomer aan zee willen bieden", zegt Sabien Lahaye-Battheu van toerismebedrijf Westtoer. "We moeten daarom oog hebben voor de volksgezondheid. Daarom willen we dus in kaart brengen waar het op bepaalde plaatsen te druk zou zijn."

En wat met de privacy?

Citymesh zal met de slimme camera's enkel de zeedijk en winkelstraten monitoren. Voor het strand is er voorlopig nog geen leverancier van de technologie aangeduid.

"Niemand hoeft te vrezen voor zijn privacy", zegt Mitch De Geest van Citymesh. "We gebruiken cameratechnologie om de beelden te analyseren, maar we sturen die beelden niet door naar de politie of andere diensten. Zij kunnen de beelden dus niet bekijken. Wij leveren gewoon informatie over hoe druk het op een bepaalde plaats aan zee is."

Onderzoek naar 'social distancing'

Het is niet de eerste keer dat slimme camera's (op basis van artificiële intelligentie of AI) zullen worden ingezet. In steden zoals Kortrijk, Roeselare en Antwerpen zijn er gelijkaardige projecten. Ook Gent en Oostende gebruiken camera's om het aantal mensen te tellen in de binnenstad.

 

Het Gentse technologiebedrijf Robovision heeft de software geleverd om met camera's te onderzoeken of shoppers voldoende afstand houden op de Antwerpse Meir. Dat gebeurt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, die een onderzoek doet naar 'social distancing'.

Volgens Jonathan Berte, CEO van Robovision, zal ook daar alles met respect voor de privacywetgeving (GDPR) gebeuren. Dat betekent dat alle voorbijgangers op de hoogte zullen gebracht worden dat ze gefilmd worden. "Je kan gerust stellen dat de privacywetgeving complexer is dan de technologie zelf," aldus Berthe.  

 

Meest gelezen