Maxime Anciaux - All rights reserved

Bezoekregeling woonzorgcentra: "Langer mocht het niet meer duren"

Vanaf vandaag is de bezoekregeling voor rusthuizen versoepeld. In plaats van één vaste bezoeker, is er opnieuw meer bezoek mogelijk. De meeste zijn er nog niet klaar voor en starten maandag pas met een versoepelde bezoekregeling. In het O.L.Vrouw van Lourdes in Kortenberg hebben ze nog wat tijd nodig, maar in De Stichel in Vilvoorde zijn er dan weer klaar voor.

De veiligheidsraad besliste vorige vrijdag dat de bezoekregeling in woonzorgcentra versoepeld mag worden vanaf vandaag. En toch zullen heel wat rusthuizen dat nog niet doen. We hebben te weinig tijd gehad om ons aan te passen aan een nieuwe bezoekregeling, zeggen ze in de meeste rusthuizen. Dat is ook het geval in het woonzorgcentrum O.L.Vrouw van Lourdes in Kortenberg: "De veiligheid van de bewoners en van de medewerkers blijft een absolute voorwaarde, en om dat allemaal uit te werken voor 160 bewoners en families die bij ons wonen, hebben we toch wel een aantal dagen nodig om iets concreet uit te werken", zegt directrice  Martine Engelen.

De versoepelde bezoekregeling zal in het woonzorgcentrum dus pas ingaan op maandag: "We hebben de families laten weten dat we de versoepelde bezoekregeling laten ingaan op maandag 15 juni, en dan zullen we zeker klaar zijn om iedereen terug met de glimlach te kunnen ontvangen."

Het mocht zeker niet langer meer duren, want er waren dagen bij dat ik heel weemoedig werd
Anna, bewoonster De Stichel

In tegenstelling tot veel wooncentra is woonzorgcentrum de De Stichel in Vilvoorde wel klaar om bezoekers te ontvangen. Tot nog toe was het één bezoeker per bewoner per week en ging de communicatie via babbelboxen. Die verdwijnen nu. De bewoners kunnen nu bezoek ontvangen na afspraak in de cafetaria van het woonzorgcentrum.

En met de versoepelde bezoekregeling is bewoonster Anna blij: “Ik zie dat heel veel mensen er hier van afzien. Ze zijn onrustig omdat er eerst niemand mocht komen, daarna mocht één persoon. Maar als je vier kinderen hebt wordt dat moeilijk, want wie mag er dan komen? Het mocht zeker niet langer meer duren, want er waren dagen bij dat ik heel weemoedig werd."

Meest gelezen