Videospeler inladen...

Broer van George Floyd in het VS-parlement: "Ik vraag u om ons lijden te stoppen"

Philonise Floyd, de jongere broer van de zwarte man wiens dood aan de basis ligt van de huidige protestbeweging in de VS, heeft vandaag getuigd in het Amerikaanse Congres. Hij riep de parlementsleden op eindelijk werk te maken van maatregelen tegen racisme en politiegeweld tegen minderheden. 

Er was uiteraard veel belangstelling voor de getuigenis van Philonise Floyd in de commissie-Justitie van het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden. 

De jongere Floyd beschreef de gevoelens van zijn familie toen de videobeelden opdoken van George die stierf in een wurggreep van de politie in Minneapolis. "Ik kan niet beschrijven wat je voelt als je je grote broer, naar wie ik mijn heel leven opgekeken heb, ziet sterven, roepend om moeder".

Wees de leiders die dit land en deze wereld nodig hebben

Philonise Floyd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden

"Ik wil dat mijn broer meer is dan de zoveelste naam op de alsmaar langere lijst van slachtoffers van politiegeweld, meer dan een nieuw gezicht op een T-shirt," sprak de jongere broer de parlementsleden toe. "Als zijn dood de wereld beter maakt -en ik denk dat dat zo is- dan is hij gestorven zoals hij geleefd heeft", ging Philonise Floyd verder. 

"Ik ben moe, moe van de pijn die ik nu voel en van de pijn die ik voel telkens een Afro-Amerikaan gedood wordt zonder reden. Vandaag ben ik hier om u te vragen om dat te stoppen. Stop onze pijn en onze vermoeidheid". 

"De mensen op straat zeggen u: genoeg is genoeg. Wees de leiders die dit land, deze wereld, nodig hebben. Doe wat goed is!"

Bekijk hier een fragment uit de getuigenis van Philonise Floyd en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Democraten willen politiesysteem hervormen

De getuigenis van Philonise Floyd, nog geen dag na de begrafenis van zijn broer George, past in een hele reeks waarmee de Democratische parlementsleden vat willen krijgen op de situatie bij de politie. De volgende dagen zullen ook andere mensen uit alle kringen, zowel van de politie zelf als van mensenrechtenorganisaties, hun zegje kunnen doen in de commissie.

De Democratische parlementsleden bereiden een grote politiehervorming voor die een einde zou moeten maken aan geweldpleging door agenten op burgers en vooral op minderheden, of die dat toch ten minste zou moeten beperken. 

Het risico bestaat wel dat die poging verzandt in een partijpolitiek opbod met de Republikeinen die de meerderheid hebben in de Senaat en met de Republikeinse president Donald Trump. Die laatste heeft weinig of geen begrip voor de demonstraties en dreigt om die de kop in te drukken. De kwestie zal ongetwijfeld ook een belangrijk strijdpunt worden in de aanloop naar de verkiezingen in november, niet enkel voor een president, maar ook voor het volledige Huis van Afgevaardigden en voor een derde van de Senaat. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen