China erkent ernstig bedreigde schubdier niet langer als ingrediënt voor traditionele geneesmiddelen

Het schubdier wordt in China niet langer erkend als ingrediënt voor de bereiding van tradionele geneesmiddelen. Het ministerie van Gezondheid heeft het dier laten verwijderen van de officiële geneesmiddelenlijst. Voor het dier dat met uitsterven bedreigd is, is het opnieuw een stap naar de redding. 

In China worden de schubben van het schubdier gebruikt voor de bereiding van traditionele geneesmiddelen. Die worden onder meer toegediend om bloedklonters te bestrijden en om de melkafscheiding bij jonge moeders te stimuleren. Tot vorig jaar stond het schubdier vermeld op de officiële geneesmiddelenlijst. Maar in de nieuwe uitgave, voor 2020, is het dier verdwenen. 

Meest verhandelde dier ter wereld

Het schubdier is zowat het meest verhandelde dier ter wereld. Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) werden er vorig jaar bijna 200.000 dieren verhandeld. Het schubdier is niet alleen gewild om zijn schubben, maar ook om zijn vlees, dat in landen als China en Vietnam wordt beschouwd als een delicatesse. 

Tekst gaat voort onder foto.

Een zak met in beslag genomen schubben van schubdieren.

Evenveel bescherming als reuzenpanda

Met de beslissing om het schubdier van de lijst van officiële geneesmiddelen te verwijderen, geeft de Chinese overheid  opnieuw een teken dat ze de strijd om het behoud van het dier ernstig neemt. Vorige week had ze al beslist om het inheemse schubdier de hoogste mogelijke beschermingsstatus te geven. Het dier geniet er nu evenveel bescherming als de iconische reuzenpanda. Wie een schubdier doodt, bejaagt of verhandelt, riskeert in China een gevangenisstraf tot 10 jaar.  

COVID-19

Het schubdier is begin dit jaar wereldwijd in de belangstelling gekomen als mogelijke verspreider van het coronavirus COVID-19. Het dier werd namelijk verhandeld op de markt in de Chinese stad Wuhan waar het virus voor het eerst is uitgebroken. Maar intussen hebben wetenschappers het schubdier van die verdenking vrijgesproken. 

Meest gelezen