PODCAST: De lont in het kruitvat is de polarisatie van Amerika

Amerika staat in rep en roer. De onrust in het land heeft een hoogtepunt bereikt. Enorme sociale onrust waart door Amerika, na de dood van de zwarte man George Floyd door buitensporig politiegeweld. Door de coronacrisis zijn tientallen miljoenen Amerikanen intussen ook hun baan kwijt. Democraten en Republikeinen kunnen al een hele tijd niet meer samen door één deur. Is verzoening nog wel mogelijk? De politiek staat stil. De polarisatie is totaal. Hoe komt dat toch? Waar komt die diepe verdeeldheid vandaan? Amerikacorrespondent Björn Soenens zoekt naar antwoorden in zijn nieuwe podcast. Hij duikt daarvoor diep in de klankarchieven van de VS. De montage is van Daan Wallis. 

Beluister deze aflevering van Björn in the USA/Amerika kiest hier:

George Floyd veranderde Amerika in 8 minuten en 48 seconden. De video over zijn dood bracht een opstand teweeg. In heel Amerika brak protest los. Tegen de praktijken van politie, tegen het jarenlang ingebakken racisme. Wat een moment van éénheid kon worden, werd nog maar eens een Amerikaanse splijtzwam. In heel Amerika werden avondklokken ingezet, alsof de burgeroorlog op til was.

De polarisatie, al jaren in opmars, barstte uit. Het leek een oorlog tussen diegenen die zeiden dat het oorlog was, en diegenen die zeiden dat het geen oorlog was. Republikeinen en Democraten stonden weer lijnrecht tegenover mekaar. Het was andermaal een triest schouwspel. 

Wie geloof je nog? Dat is de vraag over alles in de VS. De partijdigheid neemt elk jaar toe, het is een pijnlijke scheuring in het land. Het is een diepe verdeeldheid over wat de waarheid is, over welke bronnen van informatie te vertrouwen zijn, en welke niet. De pandemie heeft geen bruggen gebouwd tussen Democraten en Republikeinen. Integendeel, er zijn nog een keer vele bruggen opgeblazen. Waar vindt die extreme polarisatie zijn oorsprong?

Meest gelezen