"Wurger van Linkeroever" en "eerste seriemoordenaar van Vlaanderen" Michel Bellen (74) is overleden

Seriemoordenaar en verkrachter Michel Bellen, ook wel bekend als de "wurger van Linkeroever", is vannacht overleden. Dat schrijft Gazet Van Antwerpen en het is bevestigd aan onze redactie. Bellen verbleef in de psychiatrische instelling van Bierbeek. Volgens sommigen was hij de eerste echte seriemoordenaar in Vlaanderen. 

Het moet één van de meest ophefmakende moordzaken in ons land zijn: "de wurger van Linkeroever". Het is de gruwelijke bijnaam van Michel Bellen, een man uit Linkeroever in Antwerpen, die al op zijn negentiende voor het eerst op een monsterlijke wijze een vrouw aanvalt. 

Die feiten spelen zich af in de zomer van 1964. Op een verlaten weg op Linkeroever sleurt Bellen een moeder van drie kinderen de bossen in. Zij was op dat moment van de supermarkt op weg naar huis. De vrouw wordt verkracht, maar kan gelukkig net op tijd ontsnappen. 

Dat najaar, op 19 december 1964, heeft een andere vrouw dat geluk niet. Bellen heeft zijn oog laten vallen op een verpleegster van 21 jaar oud. Hij verkracht haar, maar deze keer vermoordt Bellen de vrouw ook. Meteen na de feiten verbergt hij het dodelijke slachtoffer onder een grote golfplaat. 

Amper een maand later slaat "de wurger van Linkeroever" opnieuw toe. Michel Bellen verkracht een gehuwde vrouw van 37, opnieuw een verpleegster. Volgens Bellen puur toeval. Hij wurgt de vrouw en verbergt haar onder enkele takken en rietstengels, in de uitgestrekte vlakte die Linkeroever toen nog was. 

De twee lichamen worden enkele dagen later gevonden en de politie pakt niet veel later dader Michel Bellen op. In 1966 moet hij zich verantwoorden voor het hof van assisen. Daar krijgt hij op 28 maart de doodstraf, die daarna wordt omgezet in een levenslange celstraf. 

De fatale beslissing: vrijlating in 1982

In mei 1982 wordt beslist om Bellen voorwaardelijk vrij te laten, hij is dan 36. Bellen wordt ondergebracht in een studentenverblijf in Leuven en gaat er aan de slag als schilder. Daar ziet hij op een avond een verpleegster van 28 het gebouw binnenwandelen.

Wanneer ze de lift neemt, achtervolgt Michel haar en duwt de vrouw haar appartement binnen. Hij verkracht haar niet, maar vermoordt haar wel. Bellen belandt opnieuw achter de tralies en in 1984 wordt hij geïnterneerd. Tot vandaag was de man opgesloten. Vannacht is hij overleden, hij was 74. 

In de zomer van 2018 deed VRT NWS het hele verhaal van Michel Bellen uit de doeken in een podcast. Die kunt u hieronder beluisteren:

Meest gelezen