Videospeler inladen...

Grote manifestatie in Brussel bekritiseerd in Vlaams Parlement, “Maar boodschap betogers moeten we serieus nemen”

De Vlaamse regering veroordeelt de gezondheidsrisico's die genomen zijn tijdens de antiracismebetoging in Brussel. Daarbij waren zondag 10.000 demonstranten aanwezig.  "Maar de boodschap van de betogers moeten we serieus nemen", zei Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V).

Dat er in deze tijden van pandemie zo'n 10.000 mensen hebben deelgenomen aan een antiracismebetoging in Brussel zondag en zo het samenscholingsverbod hebben genegeerd, stuit op kritiek. Ook enkele Vlaams Parlementsleden waren aanwezig op de betoging. SP.A-fractieleider Hannelore Goeman koos er daarna voor om zichzelf in quarantaine te plaatsen, Jos D'Haese van de uiterst linkse PVDA kwam vanmiddag wel naar het Vlaams Parlement.

Dat was niet naar de zin van Vlaams Belanger Chris Janssens, die suggereerde dat D'Haese het virus zou hebben opgelopen tijdens de betoging. "Als die parlementsleden niet vrijwillig kunnen wegblijven uit bekommernis voor alle parlementsleden en medewerkers na zijn deelname aan een illegale bijeenkomst, dan vind ik dat u hem de toegang tot dit gebouw moet ontzeggen", richtte Janssens zich tot Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA).

D'Haese gaf toe dat er zondag te veel volk was op de betoging. "Maar dat was niet te voorspellen. Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen: ik was er met een mondmasker, tussen mensen met wie ik elke dag samenwerk en op anderhalve meter afstand. Wanneer het te druk werd, ben ik naar huis gegaan." De PVDA-politicus bleef zitten voor de rest van de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement.

"Dit kon op die manier niet doorgaan"

Van links tot rechts kwam de opmerking dat met zoveel mensen samenkomen in deze coronatijden geen goed idee was en dat de rellen achteraf onaanvaardbaar zijn. "Welke lessen trekt de Vlaamse regering hieruit?", vroeg Chris Janssens aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe noemde de betoging "wraakroepend tegenover de zorgverleners en de burgers die elke dag opofferingen hebben gedaan om de maatregelen na te leven. Deze manifestatie heeft de strijd tegen corona niet geholpen evenmin de strijd tegen racisme, integendeel".

Minister-president Jambon was niet aanwezig in het parlement om te antwoorden, minister Dalle wel. "Ik betreur uiteraard wat er afgelopen zondag in de straten van Brussel is gebeurd", klonk het. "De regels zijn glashelder: massa-evenementen kunnen niet. En geweldplegingen en plunderingen moeten we streng veroordelen. Maar dat is niet de kern van de zaak", vindt minister Dalle. "De duizenden aanwezigen in het centrum van Brussel getuigen van een sterk engagement in de strijd tegen racisme. Hun boodschap is zeker legitiem en die moet ook gehoord worden. Zelfs meer dan dat."

Ook bij de meeste andere partijen is er begrip voor de boodschap van de manifestatie en van de beweging "Black lives matter". Vlaams Belang daarentegen vindt de "vergoelijking van het morele doel totaal ongepast", dixit parlementslid Chris Janssens.

Bekijk het debat in het Vlaams Parlement: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen