(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Deel geen Facebookberichten die waardebonnen voor winkels beloven: het gaat om oplichting

Een linkje delen op Facebook, en in ruil daarvoor een waardebon van 140 euro krijgen? Het klinkt te mooi om waar te zijn, en dat is het ook. Het is een tactiek van cybercriminelen om je privégegevens te stelen.

Op Facebook worden valse berichten verspreid die zogezegd afkomstig zijn van winkelketens als Colruyt, Lidl en Mediamarkt. Die beloven €140 in ruil voor het delen van een link. 

Maar je doet dat beter niet. Het is een vaak voorkomende phishing-tactiek: cybercriminelen maken de websites van grote winkelketens na, lokken je ernaartoe en proberen je dan zover te krijgen dat je privégegevens gaat opgeven. Die websites zijn vaak zo goed nagemaakt dat de argeloze bezoeker nauwelijks iets in de gaten heeft.

Deze manier om gegevens te stelen is niet nieuw. De eerste slachtoffers meldden zich al in 2014. Het consumentenmagazine Test-Aankoop waarschuwde er gisteren opnieuw voor bij de factcheckers van het persagentschap DPA. Test-Aankoop wijst erop dat niet alleen Facebook, maar ook andere sociale netwerken eraan ten prooi vallen. “Valse waardebonnen proberen het slachtoffer te verleiden om op minisites te klikken”, klinkt het. “Via deze sites stelt u uw persoonlijke gegevens bloot en proberen ze u op te lichten.”

Wanneer het te mooi is om waar te zijn, dan is het wellicht niet waar

Silja Decock, woordvoerder Colruyt

De winkelketens die in de valse berichten voorkomen, laten weten dat ze geen acties met waardebonnen op poten hebben gezet. Colruyt reageert bij monde van woordvoerder Silja Decock: “We kunnen bevestigen dat het geen initiatief is van Colruyt Group. Het is ook totaal niet onze stijl om zulke acties te houden. Hierbij geldt altijd de algemene regel naar de klanten toe: wanneer het te mooi is om waar te zijn, dan is het wellicht niet waar.”

De winkelketen Mediamarkt publiceerde een waarschuwing op zijn Facebookpagina.

Wil je vermijden dat je in de val trapt? Wees dan voorzichtig en vraag je altijd af of wat beloofd wordt, wel realistisch is. Verder kan je ook de link controleren van de website waar je naartoe gestuurd wordt. Ziet die er vreemd uit, of begint die niet met https:// (en is ze dus niet beveiligd), dan kan dat erop wijzen dat je met oplichters te maken hebt.

Meest gelezen