BEKIJK: Spectaculaire beelden van redding drie jonge slechtvalken uit zandsilo

Brandweermannen van brandweerzone Kempen hebben drie jonge slechtvalken gered uit een silo van het bedrijf Sibelco. De jonge roofvogels waren tijdens het vliegen in een van de silo’s terechtgekomen, maar werden gelukkig op tijd opgemerkt door een werknemer.

Bij het bedrijf Sibelco hangt al tien jaar een nestkast voor slechtvalken. Dit jaar was er eindelijk een broedsel van drie eieren. Maar toen de drie jonge vogels wilden uitvliegen, kwamen ze onderaan in een lege zandsilo terecht. "Een medewerker van Sibelco merkte hen tijdens een controle op en verwittigde de brandweer, die de jonge vogels bevrijdde", vertelt Ibn Delaet, de woordvoerder van Sibelco.

Tijdens het uitvliegen zijn de jonge slechtvalken in een silo van 27 meter diep terechtgekomen
Ibn Delaet

Sibelco exploiteert kwartszand. Dat is heel zuiver wit zand voor de glasindustrie. De drie jongen kwamen terecht in een bijna lege zandsilo van 27 meter diep. "We schatten dat de vogels ongeveer drie maanden oud zijn. Normaal gezien zouden ze zelfstandig kunnen vliegen. Maar tijdens een van hun vluchten liep het mis. Zo zijn ze in een silo terechtgekomen waar ze niet zelfstandig uitgeraakten", vertelt Delaet aan Radio 2 Antwerpen. 

Eind goed, al goed

De brandweermannen van brandweerzone Kempen konden de vogels bevrijden. "Na de reddingsactie hebben we ze gevoederd zodat ze wat konden aansterken. Daarna konden ze zelfstandig vliegen en we hebben de jongen zelfs gespot met hun ouders. Eind goed, al goed dus", vertelt Delaet.

Sibelco heeft ook in Lommel broedkasten hangen. "De broedkasten in Lommel hadden de vorige jaren al succes. Op dit moment zijn daar twee jonge slechtvalken. We hebben ook broedkasten voor kerkuilen. Het is altijd leuk te weten dat er roofvogels in de streek vertoeven", zegt Delaet.

Meest gelezen