pexels.com

Verbod op niet-essentieel gebruik van drinkwater opgeheven in Vlaams-Brabant

De gouverneur van Vlaams-Brabant heeft het verbod op het gebruik van niet-essentieel drinkwater opgeheven. Je auto wassen of het zwembad vullen is dus weer toegelaten. Toch vraagt de gouverneur om spaarzaam te blijven omspringen met leidingwater. 

Door de regen en koudere temperaturen de afgelopen weken, is ook het gebruik van drinkwater drastisch gedaald. Daardoor zijn de regenwaterputten weer gevuld, en heeft de Watergroep alle reserves kunnen aanvullen. Provinciegouverneur Lodewijk De Witte heeft daarom het verbod opgeheven voor niet-essentieel gebruik van drinkwater. “Nu de watersituatie is genormaliseerd, is er geen reden meer voor het behoud van het verbod.” 

Gazons sproeien blijft het toonbeeld van een compleet nutteloos watergebruik

Toch vraagt de gouverneur om spaarzaam te blijven omgaan met drinkwater: “De zeer vroege droogte dit jaar en de problemen van eind mei hebben ons meer dan ooit doen inzien hoe kostbaar water is en hoe belangrijk het is er spaarzaam mee om te gaan. Alleen zo kunnen we samen vermijden dat het bevoorradingssysteem opnieuw in de problemen komt. Gazons sproeien blijft het toonbeeld van een compleet nutteloos watergebruik” vervolgt de De Witte. 

42 gemeenten

Het einde van het verbod op niet-essentieel gebruik van drinkwater geldt voor 42 gemeenten. Dat zijn Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Grimbergen, Haacht, Herent, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Londerzeel, Lubbeek, Meise, Merchtem, Opwijk, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Steenokkerzeel, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo, Vilvoorde, Zemst en Zoutleeuw.

Meest gelezen