Videospeler inladen...

Bagageafhandelaar Swissport maakt geen doorstart, alle 1.500 personeelsleden worden ontslagen

Er komt geen doorstart bij de failliete bagageafhandelaar Swissport op Brussels Airport. Dat hebben de curatoren meegedeeld aan de vakbonden. De bijna 1.500 personeelsleden worden ontslagen. Bij de vakbonden hadden ze dit scenario niet zien aankomen.

De curatoren hebben samengezeten met de vakbonden. Die hebben hen duidelijk gemaakt dat ze een verderzetting van de activiteiten van Swissport niet zien zitten. "Er is niet meteen zicht op een overnemer en er zijn onvoldoende middelen aanwezig in het bedrijf om een continuïteit te verzekeren", zegt Hans Elsen van ACV Puls. "We zijn hier heel ontgoocheld over. Dit komt hard aan bij het personeel. "

Ook Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB is ontgoocheld: " Dat is zeer slecht nieuws. De mensen hadden gehoopt om het werk alsnog op de een of andere manier te kunnen voortzetten, met eventueel een garantie van de regering. "

Hoe het nu verder moet met de afhandeling van de bagage, is nog onduidelijk. Begin volgende week herneemt luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, de belangrijkste klant van Swissport, haar vluchten.

"Heel hard aangekomen"

"De boodschap is heel hard aangekomen", reageert Sandra Langenus van  de socialistische vakbond ABVV in "De wereld vandaag", op Radio 1. Bij de vakbonden hadden ze zich wel aan een zware herstructurering bij Swissport verwacht, maar niet aan een faillissement. "We zien drama's", zegt Langenus. "Veel werknemers waren al technisch werkloos, en nu dít."

Volgens Langenus hebben de curatoren geen overnemer gevonden omdat alle contracten van Swissport met luchtvaartmaatschappijen deficitair waren. Ze neemt aan dat een eventuele overnemer die contracten zal willen heronderhandelen.

Bagageafhandeling zit nu in onwettige fase

Wettelijk gezien moeten er 2 bagageafhandelaars actief zijn op de luchthaven van Zaventem. Maar na het faillissement van Swissport blijft er alleen Aviapartner over. “We hopen dat er vanuit de politiek nog een oplossing uit de hoek komt om zoveel mogelijk tewerkstelling te garanderen”, zegt Hans Elsen van ACV Puls.

“Het gaat hier over mensen die kortgeschoold zijn. Maar het is ook een sleutelbedrijf. Zonder afhandeling kunnen veel vliegtuigen niet vertrekken of landen op de luchthaven."

Toen het faillissement van Swissport gisteren werd aangekondigd, voelde werknemer Raf Vanputte de bui al hangen. Bekijk het in deze video.

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen