Cammotion

Genk spaarde geld uit door coronacrisis, en geeft dat nu weer uit aan heropleving stad

Het geld dat de stad Genk spaarde doordat grote stadsevenementen niet doorgingen, gaat de stad nu herinvesteren om de negatieve gevolgen van de coronacrisis aan te pakken. Genk betaalt daarmee de extra kosten van de crisis maar heeft nog budget over om cultuur, jeugd, senioren en sport een handje te helpen.

De grote Genkse evenementen die normaal in mei en juni plaatsvinden, zoals Genk On Stage, de O-parade op 1 mei en Genk loopt, zijn afgelast vanwege de coronacrisis. Voor al die evenementen was uiteraard een heel budget uitgetrokken, dat nu niet besteed hoeft te worden. Wat gebeurt er met dat geld? 

In de eerste plaats waren er kosten om die evenementen te annuleren. Maar daarnaast blijft natuurlijk nog een heel bedrag over. Een eerste gedeelte is gebruikt om de eerste onmiddellijke kosten in de coronacrisis te betalen. Het ging dan bijvoorbeeld om de aankoop van mondmaskers of medische ondersteuning. Er is ook geld gegaan naar horeca en toerisme en de ondersteuning van handelaars.

Wat er nu nog overblijft aan budgetten, gaat naar het relanceplan, om de economie en het sociaal-maatschappelijk leven weer op gang te krijgen. "Het gaat dan om publieksgerichte activiteiten in heel wat sectoren, zoals cultuur, sport, jeugd, evenementen en senioren", zegt burgemeester Wim Dries.

Meest gelezen