Gentse Korenlei versierd met street art van kunstenaar Xuas

De Gentse graffiti-kunstenaar Xuas heeft op de Korenlei een opvallend nieuw kunstwerk gecreëerd. Het is een moderne versie van een glas-in-lood raam, met kleurrijke vlinders en insecten.

De Graslei en Korenlei zijn zeer geliefde plaatsen in Gent. Toeristen passeren er in troepen, al dan niet in bootjes, om de historische gevels te bewonderen. Maar ook Gentenaars installeren zich graag aan de oevers van de Leie om gezellig te genieten van een drankje of een ijsje. Sinds kort ziet het uitzicht er wat kleurrijker uit, want op de gevel van 't Kadehuis (Korenlei 20) sieren grote vlinders en insecten de ramen, een werk van graffiti-kunstenaar Xuas.

We wilden opnieuw wat meer leven op de Korenlei, na de coronacrisis

Het kunstwerk kwam er door de coronacrisis, vertelt beweging.net, de organisatie die gevestigd zit in het gebouw.  “We zagen tijdens de lockdown de stad als het ware leeglopen. De Korenlei en Graslei, waar het normaal over de koppen lopen is tijdens zonnige dagen, gaven een verlaten indruk. Maar ook nu, met de versoepeling van de regels, zien we dat de sfeer niet helemaal dezelfde meer is. Met dit werk proberen we opnieuw wat meer kleur en leven te brengen op de Korenlei”, aldus Robbie Van Vooren, stafmedewerker bij beweging.net Midden-Vlaanderen. 

Mix van oud en nieuw

Xuas is een Gentse street artist met een zeer typerende stijl door zijn psychedelische invloeden en contrasterende kleuren. Ook de ruimte en natuurelementen zijn terugkerende thema’s in zijn werk. Voor het werk op de Korenlei vond de kunstenaar naar eigen zeggen snel inspiratie: "Het gebouw vroeg om iets statigs, zo kwam ik al snel op het idee van een glasraam." Het resultaat is een moderne versie van een glas-in-lood raam: street art omkaderd door klassieke zandstenen zuilen en ornamenten. Het kunstwerk zal nog tot het eind van de zomer te zien zijn.

Meest gelezen