Hamont-Achel wil een aantal grensovergangen alleen openhouden voor fietsers en voetgangers

Hamont-Achel wil ook in de toekomst een aantal grensovergangen met Nederland zoveel mogelijk beperken voor auto's, zodat fietsers en voetgangers er veilig kunnen oversteken. Daarmee wil het stadsbestuur enkele positieve ervaringen uit het afsluiten van de grenzen tijdens de coronacrisis doortrekken.

De grenzen bleven enkele maanden gesloten op bevel van de Nationale Veiligheidsraad. De voorbije periode zijn de maatregelen geleidelijk versoepeld en vanaf maandag 15 juni gaan ze officieel weer open. Er waren heel wat klachten over het afsluiten van de grenzen, onder meer van mensen die hun familieleden aan de overzijde niet meer konden bezoeken.

Maar in Hamont-Achel hebben ze ook positieve gevolgen ondervonden. Zo zijn nu alle grensovergangen al toegankelijk voor voetgangers en fietsers, die kunnen op een  aangenamere en veiligere manier de grens over. Die positieve effecten willen ze in Hamont-Achel ook in de toekomst behouden.

Proefopstellingen voor een jaar

Daarom komen er binnenkort enkele proefopstellingen. Zo zal de grensovergang aan de parking langs de Beverbeekseheide alleen nog toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers. Om het autoverkeer op de Schafterdijk (Achel) en de Toomstraat (Hamont) te ontmoedigen, worden daar tractorsluizen geïnstalleerd. De proefopstellingen worden na een jaar geëvalueerd en indien nodig aangepast. 

Meest gelezen