Radio 2

Reuzenrad in Brussel draait weer: "Met je bubbel in één cabine, veiliger kan niet"

Het reuzenrad op het Poelaertplein in Brussel, met een uniek uitzicht over de Marollen en het Justitiepaleis, mag weer draaien. Dat heeft de Veiligheidsraad beslist. "Het is het symbool van het plein, zolang het rad niet werkte zaten we in een lockdown", zegt een buurtbewoner.

Het reuzenrad, dat officieel The View heet, mag weer ronddraaien. Het ging midden maart dicht toen de coronacrisis uitbrak. Jan Muller doet de kassa en is blij met de heropening: "Als het rad stil staat kost het veel geld, en dan zijn we daar niet zo blij mee. We hebben drie maanden stilgelegen, tel maar uit."

Dankzij de stad Brussel is er een soort van compensatie gekomen zegt Muller: "Normaal zouden wij hier tot 15 mei gestaan hebben maar in overleg met de stad mogen we nu langer blijven staan. En daar zijn we heel dankbaar voor." (Lees verder onder de foto)

Radio 2

Vooraleer het reuzenrad kon openen,  werd het eerst gecontroleerd: "Het is niet omdat het hier drie maanden stil gestaan heeft, dat we zomaar konden openen. Het rad werd eerst gekeurd. En nu hopen we dat mensen die vinden dat er in de rest van Brussel nog niet veel te beleven valt, naar het rad komen. Iedereen is welkom!"

Als je met je familie, gezin, vriend of vriendin komt, zit je samen in één cabine. Veiliger kan het niet.

Jan Muller

Het grote voordeel aan zo'n reuzenrad is dat je met je gezelschap in één cabine zit. "Als je met je familie, gezin, vriend of vriendin komt, zit je samen in één cabine. Veiliger kan het niet. Je krijgt een mondmasker en alles wordt ontsmet dus je loopt zeker geen risico."

De verloren inkomsten tijdens de maanden waarin het rad niet gedraaid heeft, kunnen niet meer ingehaald worden, zegt Muller. "Mensen moeten weer in beweging komen en om rendabel te kunnen zijn zou het reuzenrad elke dag bomvol moeten zitten. Ik denk niet we veel gaan overhouden dit jaar, maar openen is beter dan sluiten."

Meest gelezen