Een veldhospitaal in een sportzaal in Santo Andre, een buitenwijk van Sao Paulo.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hooggerechtshof fluit Braziliaanse regering terug: alle coronacijfers worden opnieuw gepubliceerd

De Braziliaanse regering van de radicaal-rechtse president Bolsonaro publiceert opnieuw alle gegevens over de besmettingen en overlijdens aan Covid-19 in het land. Afgelopen weekend was het ministerie van Volksgezondheid daarmee gestopt. Oppositiepartijen beschuldigden de regering van censuur, en het Hooggerechtshof gaf hen gelijk. Brazilië is, na de VS, het zwaarst getroffen land door het coronavirus.

Eind vorige week besliste de regering van de Braziliaanse radicaal-rechtse president Bolsonaro om niet langer alle data over het coronavirus in Brazilië online te publiceren. Het totaal aantal overlijdens en besmettingen werd sindsdien niet meer bijgehouden.

Volgens tegenstanders probeerde de regering zo het drama in Brazilië te versluieren en de zaken beter voor te stellen dan ze zijn. Brazilië is bijzonder zwaar getroffen door het coronavirus. Het land telt het meeste besmettingen na de VS - 742.000 - en bovendien wordt er heel weinig getest. Brazilië registreerde ook al bijna 40.000 overlijdens. Het dagelijks aantal doden is vaak hoger dan eender waar ter wereld.

Doelbewuste manipulatie

Drie politieke partijen dienden een klacht in bij het Hooggerechtshof. Ze beschuldigden de regering van censuur en het doelbewust manipuleren van de waarheid.

Rechter Alexandre de Moraes geeft hen nu gelijk. De Braziliaanse regering kreeg 48 uur de tijd om de website aan te passen en opnieuw alle cijfers te publiceren. Enkele uren na de beslissing stond alles weer online.

Ondanks de dramatische cijfers, doet de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro alsof er nauwelijks iets aan de hand is. Hij doet het coronavirus af als een soort 'griepje' en was de voorbije maanden vaak - hoestend en proestend - te zien in massabijeenkomsten met zijn aanhangers, waar de afstandsregels allesbehalve gerespecteerd werden.

Meest gelezen