Jeroen Pollet

Opnieuw gidsbeurten in Ieper

Vanaf zaterdag starten de gidsbeurten opnieuw in Ieper. In de historische stad Ieper zijn er zo'n 60 gidsen, goed voor een kleine 2.000 gidsbeurten per jaar. In Brugge staan ze ook te popelen, maar daar bekijkt de stad het nog samen met de GEES, de Groep van Experten die belast is met de Exit Strategie. 

Gids Jeroen Pollet, op de foto nog in pre coronatijden, bijt zaterdag in Ieper de spits af. Het wordt een wandeling van twee uur, mét mensen van Beselare. Hij heeft er veel zin in: "Ik was aangenaam verrast, want het is uiteindelijk al van begin maart dat ik nog gegidst heb. Ik ga opnieuw een beetje moeten studeren", lacht hij. "Het is een klein groepje van zes personen het zal een beetje aangepast zijn natuurlijk met handgel. Ik ben ook de enige die de deuren mag opendoen en sluiten en telkens handen ontsmetten. Ik moet ook zo'n scherm dragen voor mijn gezicht, het wordt een aparte ervaring, maar zo'n scherm is beter om te gidsen dan een mondmasker. Ik kijk er alleszins heel hard naar uit."

Moeilijke tijden voor Ieper

Of er veel aanvragen zullen zijn om te gidsen in Ieper is een andere vraag. Die komen heel vaak van Britse toeristen en die zijn er voorlopig nog niet. Britten die naar huis terugkeren na een reis in het buitenland moeten eerst twee weken in quarantaine en dat is natuurlijk een enorme hinderpaal voor het toerisme. Ook in Brugge staan de gidsen te popelen om te kunnen beginnen. Brugge heeft zo'n 250 gidsen. De dienst voor toerisme bekijkt om zo snel mogelijk de gidsbeurten te kunnen hervatten en overlegt daarvoor met de experten in deze coronacrisis.  

Meest gelezen