Derechos Reservados

Inditex, eigenaar van modeketen Zara, wil wereldwijd 1.200 winkels sluiten

In een mededeling laat de Spaanse kledinggroep Inditex weten dat het tussen de 1.000 en de 1.200 winkels wil sluiten. Dat zou vooral voelbaar zijn bij andere merken dan Zara. De groep maakt zich sterk dat de impact op het personeelsbestand beperkt zal zijn. Het is niet duidelijk of de afslanking gevolgen heeft voor Belgische winkels.

De voorbije maanden is de omzet van Inditex met 44 procent gedaald en dat heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis en de lockdown in Spanje en in andere Europese landen. Inditex heeft in het voorbije kwartaal een verlies van 409 miljoen euro geleden en een kwart van de winkels is nog altijd gesloten. 

Het zou nu de bedoeling zijn om kleinere verlieslatende of weinig rendabele winkels zowel in Europa als in Azië te sluiten. Het zou vooral gaan om  andere merken dan Zara, namelijk winkels van Bershka, Pull & Bear en Massimo Duti. Het topmerk Zara zelf zou veelal ontzien worden. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen per land gaan zijn, maar de heisa rond de brexit zou vooral ook voelbaar zijn in het Verenigd Koninkrijk.

Het goede nieuws dan: Inditex maakt zich sterk dat de inkrimping van de winkels geen grote impact zou hebben op het personeelsbestand. Dat zou "grotendeels stabiel blijven", aldus Inditex. De Spaanse kledinggroep wil zich vooral herschikken naar verkoop online en de meeste personeelsleden zouden andere taken toegewezen krijgen. De groep van oprichter Amancio Ortega zou meer dan een miljard euro gaan investeren in de onlineverkoop. De omzet via het internet zou tijdens de voorbije maanden fors gestegen zijn en Inditex wil die onlineverkopen niet aan concurrenten laten. 

Meest gelezen