Regisseur Spike Lee over antiracismebetogingen: "Jullie geschiedenis in Afrika? Komaan..."

Nu vrijdag gaat "Da 5 Bloods" in wereldpremière op Netflix. De nieuwste film van de Amerikaanse regisseur Spike Lee vertelt het verhaal van vijf zwarte Viëtnam-veteranen, een verhaal doorspekt met elementen van systematisch racisme. Brandend actueel dus, gezien de protesten wereldwijd tegen politiegeweld en racisme na de dood van George Floyd. Filmexpert Ward Verrijcken sprak met de regisseur. 

"Er is zeker en vast een debat aan de gang. Je ziet dat er niet alleen protest is in de Verenigde Staten, maar over de hele wereld", stelt Spike Lee vast.  "Ze zeggen dat er verandering moet komen." Spike Lee heeft naar eigen zeggen hoop in de protestbeweging. "Ik zie jonge mensen die zich engageren en willen rechtzetten wat de oude generaties gedurende vele eeuwen gedaan hebben."

Bekijk meer in dit videofragment:

Videospeler inladen...

Volgens Spike Lee zijn de Verenigde Staten "een meester in het structureel racisme. Al komt het niet alleen voor in de Verenigde Staten". De regisseur richt daarbij zijn pijlen op president Donald Trump. "Hij moet weg. President Obama zei dat de komende presidentsverkiezingen de belangrijkste worden in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Ik doe daar een schepje bovenop: dit worden de belangrijkste presidentsverkiezingen in de geschiedenis van de moderne beschaving. Als Trump herkozen wordt, is de wereld in gevaar."

Bekijk meer in dit videofragment:

Videospeler inladen...

Racisme is niet alleen een probleem in de Verenigde Staten. "Jullie geschiedenis in Afrika? Komaan...", aldus Spike Lee.  Hij is naar eigen zeggen bekend met de discussie over de standbeelden van figuren als Leopold II. "Het is goed dat George Floyd niet voor niets gestorven is. Er is een revolutie aan de gang in Amerika en ik hoop dat andere landen en andere wereldburgers zullen zien wat er gebeurt in de VS en ook de problemen zullen aanpakken in hun land."

Bekijk meer in dit videofragment:

Videospeler inladen...

Bekijk het volledige interview tussen filmkenner Ward Verrijcken en regisseur Spike Lee:

Videospeler inladen...

Meest gelezen