Jan Peumans, van parlementsvoorzitter tot fietsactivist

Jan Peumans, de vroegere voorzitter van het Vlaams parlement is een fervent fietser geworden. Maar dat heeft zijn tol geëist. De NV-A politicus kwam in Tongeren zwaar ten val en zoekt nu lotgenoten om samen een oplossing te zoeken voor de verkeersonveiligheid.

Jan Peumans, in een vorig leven nog voorzitter van het Vlaams parlement, is tegenwoordig een functionele fietser geworden. Zowat alle verplaatsingen - naar de bakker, het station,... -  doet hij met de elektrische fiets. Op negen maanden fietste hij zo 3300 kilometer bijeen. Maar vorige week liep het mis. In de Maastrichterstraat, in het centrum van Tongeren kwam hij zwaar ten val. Een gladde boordsteen was de boosdoener. De gewezen parlementsvoorzitter ging onderuit en kwam op zijn hoofd terecht. De fietshelm kon de slag wat temperen maar Peumans belandde toch drie dagen in het ziekenhuis met een hoofdwonde.

Als Jan Peumans er iets over zegt tegen het stadsbestuur van Tongeren, gebeurt er misschien iets want naar ons luisteren ze niet

Jan Peumans noemde zichzelf onlangs in zijn boek "de zachte anarchist" en die is na de val opnieuw opgestaan. Peumans deed meteen een oproep op de sociale media naar andere slachtoffers van die onveilige fietsinfrastructuur en hij kreeg meteen enkele reacties "Een vrouw zei dat ze op precies dezelfde plaats ten val kwam en een hoofdwonde opliep. En een andere vrouw reageerde, als wij dat zeggen luisteren ze niet maar als Jan Peumans dat zegt luisteren ze wel in het stadhuis". Een actiecomité wil Peumans niet meteen oprichten maar hij is van plan een klachtendossier samen te stellen en daarmee naar het stadsbestuur van Tongeren te gaan.

De gewezen parlementsvoorzitter heeft trouwens nog klachten, maar dan over de gewestweg tussen  zijn woonplaats Riemst en Tongeren. Vooral de verkeersonveiligheid ter hoogte van de tweede rotondes vindt hij onaanvaardbaar. "Daar rijden is pure zelfdoding" besluit hij.   

Meest gelezen