Videospeler inladen...

Janssen Pharmaceutica start volgende maand met tests kandidaat-coronavaccin op mensen

Janssen Pharmaceutica wil in de tweede helft van juli een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus op mensen beginnen te testen. Dat meldt de farmareus. Die klinische tests zouden normaal pas in september beginnen, maar omdat het onderzoek vlot verloopt, kan dat al eerder. Sommige van die tests zullen in België plaatsvinden. De kans is reëel, als alles goed gaat, dat in de eerste helft van 2021 een vaccin tegen het coronavirus voorhanden zal zijn. 

Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica,  heeft de tests vervroegd omdat de data van het preklinisch onderzoek, onderzoek dat in het labo is uitgevoerd, niet op mensen, zo gunstig zijn, zo zei Paul Stoffels, het hoofd van de wetenschappelijke afdeling. Ook zijn de instanties die klinische testen controleren en vergunnen, het eens met de vervroeging. 

De tests, een zogenoemde Fase 1/2a-studie, van het recombinante vaccin Ad26.COV2-6 zal plaatsvinden bij 1.045 gezonde volwassenen tussen 18 en 55 jaar oud, en ook bij een aantal 65-plussers. De studie zal uitgevoerd worden in de VS en België. 

Een recombinant vaccin is een vaccin dat gemaakt is met de DNA-recombinatie techniek. Daarbij bouwen wetenschappers bepaalde genen van de ziekteverwekker in in een gastcel, genen met de code voor eiwitten die het afweersysteem prikkelen. De gastcellen produceren en zuiveren vervolgens die eiwitten. De eiwitten vormen uiteindelijk de basis van het recombinante vaccin dat afweer tegen de ziekteverwekker moet opbouwen. 

Het gaat om een gerandomiseerde, dubbelblinde studie met een placebo controlegroep, wat wil zeggen dat een groep in de studie het vaccin krijgt toegediend en een andere controlegroep, een placebo, een niet-werkzaam middel. Dubbelblind wil zeggen dat noch de onderzoekers noch de deelnemers weten wie er een placebo krijgt en wie het echte vaccin.   

Bedoeling van de test is de veiligheid van het vaccin te testen en de 'reactogeniciteit'  na te gaan, de neveneffecten die het vaccin op korte termijn veroorzaakt, en de 'immunogeniciteit', het vermogen van het vaccin om een reactie van het immuunsysteem op te wekken. 

fotografie peter Hilz (C)

Productie en Fase 3 test

Tegelijkertijd voert Johnson & Johnson onderhandelingen om wereldwijd partners te vinden en zet het zijn inspanningen voort om te investeren in zijn technologie en capaciteit om vaccins te produceren, zo zegt het farmabedrijf in een persmededeling. De bedoeling is "een vaccin te leveren aan de wereld, en mensen overal te beschermen tegen de pandemie". 

Eerder had Johnson & Johnson zich ertoe verbonden in de loop van 2021 wereldwijd meer dan een miljard vaccins te leveren, op voorwaarde uiteraard dat het vaccin veilig is en werkzaam.

Ook voert het bedrijf besprekingen met het National Institute of Allergy and Infectious Diseases (Nationaal Instituut voor Allergie en Infectieziekten) in de VS om ook de Fase 3 klinische test te vervroegen, afhankelijk van de resultaten van de Fase 1 test naar de veiligheid en de goedkeuring van de bevoegde autoriteiten. Bij een Fase 3 test wordt het vaccin aan een grotere groep mensen toegediend. 

Vraagt u zich af hoe een vaccin werkt? In onderstaande video leggen we het voor u uit (de tekst gaat eronder voort):

Videospeler inladen...

Hopelijk eerste helft volgend jaar een vaccin

In 'Het Journaal' zei Johan Van Hoof dat de kans reëel is dat in de eerste helft van 2021 een vaccin tegen het coronavirus voorhanden zal zijn.  Van Hoof is het hoofd van de afdeling vaccins van farmareus Janssen Pharmaceutica.

"In januari zijn we met 12 kandidaat-vaccins gestart", zei hij. "Door de snelle voortgang en de uitstekende resultaten bij dieren, hebben we sneller dan verwacht een finaal kandidaat-vaccin kunnen kiezen." Daarnaast verwees hij naar de goede interactie met wetgevers en autoriteiten."

Bekijk hier het interview met Johan Van Hoof in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"In totaal verwachten we een duizendtal mensen te recruteren voor de tests. Daarbij willen we nagaan of het vaccin veilig is, maar vooral of het de juiste immuunrespons opwekt die in lijn ligt met de verwachtingen."

"Het blijft een ontwikkelingsprogramma, daarom kan je het nooit met zekerheid over succes hebben. Maar op basis van ons succes met dieren waar de respons in lijn met de verwachtingen ligt, verwachten we in de eerste helft van volgend jaar een werkzaam vaccin te hebben."

Ook wat de veiligheid van het vaccin betreft was Van Hoof optimistisch. Het platform waarop het vaccin ontwikkeld is, is al gebruikt bij 67.000 mensen en dus verwacht hij wat dat betreft geen verrassingen, zo zei hij. 

Meest gelezen