Foto: Google streetview

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Terlinden voortaan eigendom van Pepingen

Pepingen is officieel eigenaar geworden van de Onze-Lieve-Vrouw-kapel van Terlinden. Het beschermd monument was tot gisteren eigendom van een oudere man uit de gemeente. "Het is een magnifieke aanwinst voor Pepingen”, reageert burgemeester Eddy Timmermans (LVB). 

De Ter Lindenkapel - ook wel gekend als de De Eerste Kapel van de Heren van Ter Rijst - staat in het midden van een driesprong, waar de wegen naar Heikruis, Herne en Bierk samenkomen. De naam Terlinden verwijst naar de  linden die rond de kapel staan. Wanneer de kapel gebouwd werd, is niet duidelijk. Volgens sommige bronnen zou dat in de elfde eeuw geweest zijn, andere bronnen spreken van 1626, toen de heer van het nabijgelegen kasteel een privékapel gebouwd zou hebben. In de kapel, die sinds 2004 een beschermd monument is,  hangen verschillende rouwborden uit de negentiende eeuw, versierd met de wapenschilden van de overleden kasteelbewoners. In 1871 werd de kapel definitief hersteld na een zware storm. 

Tot gisteren werd de kapel altijd bewaard door privé-eigenaars. De laatste eigenaar was een oudere man uit de gemeente, die vond dat de kapel eigendom moest worden van Pepingen. Een voorstel dat het gemeentebestuur onmiddellijk zag zitten. "Als gemeentebestuur willen wij ons erfgoed zo goed mogelijk bewaren. De Ter Lindenkapel maakt daar deel van uit", laat burgemeester Eddy Timmermans weten. "Het is een magnifieke aanwinst voor Pepingen. Met de gemeente hebben we een stukje geschiedenis kunnen schrijven. De overdracht van de kapel is kosteloos kunnen gebeuren, maar de komende jaren gaan we de kapel renoveren."

Meest gelezen