KVS Brussel klaar voor heropening: "We kregen 50.000 euro van ons publiek"

De KVS, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel is klaar om weer open te gaan op een coronaveilige manier. Vanaf 20 augustus zullen er theatervoorstellingen zijn in openlucht.  En de voorstellingen in de zalen zijn voor een beperkt publiek. Ondanks de coronacrisis heeft de KVS 50.000 euro in kas, dankzij de bezoekers die hun geld niet terugwilden van geannuleerde voorstellingen. 

"Wij zijn klaar om er weer aan te beginnen, met een programma dat heet: "KVS breekt uit", vertelt artistiek directeur Michael De Cock. "Dat zijn tien voorstellingen die we vooral buiten organiseren op het achterplein van de KVS. Een paar voorstellingen worden binnen opgevoerd, maar we zorgen ervoor dat er altijd voldoende afstand is tussen de toeschouwers."

Vijf toeschouwers tegelijk

De opvoeringen zullen wel minder lang duren, vertelt De Cock."We hebben creaties gemaakt die korter zijn en die meerdere keren per dag kunnen gespeeld worden. We gaan de eerste keer opnieuw de zalen in met de voorstelling "The light that never goes out". Daarbij mogen vijf toeschouwers tegelijk binnen, ze gaan op de scène zitten bij een lamp die altijd brandt. Een artiest komt op en doet een performance, en dat gebeurt 24 uur aan een stuk. Dan heb je na 24 uur meer dan een volle zaal bereikt."

50.000 euro

Voorlopig kan de KVS financieel het hoofd boven water houden. "Wij hadden nog wat reserve, dus we kunnen verder met minder inkomsten. En van alle voorstellingen die geannuleerd zijn, hebben heel veel mensen gezegd dat hun ticket niet terugbetaald moest worden. Dat brengt ons 50.000 euro op die we van de bezoekers gekregen hebben. Dus zeggen we: "50.000 keer bedankt". 

Voorstellingen streamen

Ondertussen denkt de KVS ook na over manieren om theater bij de mensen te brengen die het nog niet zien zitten om naar de schouwburg te gaan. "We hebben veel mails gekregen van oudere bezoekers of mensen uit risicogroepen die vragen om hen niet te vergeten. Dus we zijn nu aan het bekijken om voorstellingen ook te streamen bijvoorbeeld." 

Meest gelezen