Beeld van Leopold II zal weggehaald worden uit Leuvense universiteitsbibliotheek

De rector van de KU Leuven heeft beslist om het borstbeeld van koning Leopold II weg te halen uit de universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. Een vijftigtal organisaties en professoren hadden in een open brief aan de rector gevraagd om het beeld te verwijderen van "de koning die bekend staat om de gewelddadige kolonisatie van Congo".

Volgens de ondertekenaars van de open brief is het de hoogste tijd dat ook de KU Leuven werk maakt van een racismevrije samenleving. De dekolonisering van de universiteit maakt daar deel van uit. De beelden van Leopold II zijn een doorn in het oog van vele Congolezen want ze staan voor hen symbool voor de gruwelijke misdaden die plaatsvonden tijdens het Belgische koloniale verleden, waarbij naar schatting een tot vijf miljoen Congolezen het leven lieten.

De KU Leuven moet volgens de open brief een voortrekkersrol opnemen in de strijd tegen structureel racisme. "Dit houdt onder meer in dat koloniale propaganda moet worden veroordeeld, racisme moet worden bestreden en plaats moet worden gemaakt voor debat. Een eerste stap zou zijn het borstbeeld van Leopold II in de Universiteitbibliotheek weg te halen." En dat zal dus binnenkort gebeuren, dat heeft rector Luc Sels beslist. 

De open brief werd ondertekend door organisaties als Belgian Youth Against Racism, De/colonize Leuven, Hart Boven Hard, Intal Leuven, Comac Leuven en Vrouwen in het Zwart evenals door Leuvense hoogleraren zoals Jan Masschelein, Nadia Fadil, Ides Nicaise, Geertrui Van Overwalle, Steven Van Wolputte, Ortwin De Graef, Frederik Denef en Lieven De Cauter. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi (Open Vld) ondertekende de brief.

Meest gelezen