Spanje legt prins Joachim boete van 10.400 euro op, Janssen Pharmaceutica test in juli al vaccin op mensen

Farmareus Janssen Pharmaceutica wil volgende maand al starten met tests met een kandidaat-coronavaccin op mensen. Volgens Spaanse media heeft prins Joachim, de zoon van prinses Astrid, een boete van 10.400 euro gekregen omdat hij vorige maand de coronamaatregelen niet naleefde. De voorbije 24 uur zijn opnieuw 132 coronabesmettingen vastgesteld in België. Volg alle updates over de coronacrisis in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Tests met kandidaat-coronavirus op mensen van Janssen Pharmaceutica kunnen in juli al starten

Janssen Pharmaceutica wil in de tweede helft van juli een kandidaat-vaccin tegen het coronavirus op mensen beginnen te testen. Dat meldt de farmareus. Die tests zouden normaal pas in september beginnen, maar omdat het onderzoek vlot verloopt, kan dat al eerder. Sommige van die tests zullen in België plaatsvinden.

Lees meer in dit artikel:

Prins Joachim krijgt boete van 10.400 euro omdat hij coronaregels in Spanje niet naleefde, zeggen Spaanse media

Prins Joachim (28), zoon van prinses Astrid en aartshertog Lorenz, heeft van de Spaanse autoriteiten een flinke boete gekregen, na zijn uitstap naar Cordoba eind mei. Dat melden verschillende Spaanse media. Hij krijgt de boete niet omdat hij op een feestje aanwezig was, maar omdat hij bij aankomst in Madrid daar niet voor 14 dagen in quarantaine is gegaan zoals de maatregelen daar voorschreven. Als de prins meteen betaalt, hoeft hij maar de helft van die 10.400 euro op te hoesten.

Lees meer in dit artikel:

Toeslag kinderbijslag kan worden aangevraagd vanaf 15 juni

Het Vlaams Parlement heeft het decreet goedgekeurd dat de toeslag op de kinderbijslag invoert voor wie te lijden heeft onder de coronacrisis. De toeslag kan worden aangevraagd van 15 juni tot 31 oktober.

Maandag kondigde de Vlaamse regering aan binnen het Groeipakket of kinderbijslag een Covid-19-toeslag in te voeren voor gezinnen met een inkomen onder de grens van 2.213,30 euro per maand die door de coronacrisis hun inkomen zagen dalen. Gezinnen die één maand inkomensdaling kunnen aantonen, zullen een eenmalige toeslag van 120 euro per kind krijgen. Die toeslag wordt uitbetaald in drie maandelijkse schijven. De tegemoetkoming geldt voor werknemers, maar ook voor zelfstandigen.

Fed verwacht dat Amerikaanse economie met 6,5 procent zal krimpen

Het bruto binnenlands product (bbp) van de Verenigde Staten zal dit jaar wegens de coronacrisis met 6,5 procent dalen. Dat blijkt uit nieuwe vooruitzichten van de Federal Reserve. De Amerikaanse koepel van centrale banken schat dat de werkloosheidsgraad dit jaar zal uitkomen op 9,3 procent en volgend jaar op 6,5 procent.

Ondertussen houdt de Fed de al lage rente ongewijzigd, waarop analisten ook hadden gerekend. Het belangrijkste rentetarief blijft daardoor tussen de 0 en 0,25 procent liggen. De koepel verwacht dat niveau te zullen blijven behouden tot de economie zich heeft hersteld.

Algemene Vergadering VN voor het eerst virtueel

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal in september voor het eerst in de geschiedenis virtueel plaatsvinden door het coronavirus. Dat heeft de voorzitter van de vergadering, die van 22 tot en met 29 september op de agenda staat, gezegd.

Deelnemende landen moeten de opgenomen toespraak van maximaal 15 minuten van hun president, premier of andere vertegenwoordiger onder embargo zeker vijf dagen van tevoren inleveren. Op de dagen van de vergadering wordt die dan in de VN-zaal uitgezonden of indien nodig voorgelezen.

Van het betreffende land mag een diplomaat in de zaal aanwezig zijn. De deelnemers aan de vergadering kunnen de voordrachten via een videoverbinding volgen.

VN-hoofd António Guterres zei vorige maand al dat het onwaarschijnlijk was dat de wereldleiders elkaar in september zouden kunnen ontmoeten. De Algemene Vergadering is sinds de Tweede Wereldoorlog nog geen enkele keer afgelast, wel twee keer uitgesteld.

Studenten PXL en Hasselt blokken nu ook online samen

Na online lessen zijn heel wat studenten nu online examens aan het afleggen. Maar het is vooral het sociale contact dat het grote gemis is in deze coronatijden. Daarom wordt er nu ook samen geblokt aan de PXL in Hasselt via webcam of online platform.

Lees meer in dit artikel:

Mediahuis schrapt bijna zeventig jobs in Nederland

Mediahuis Nederland, een Nederlandse dochteronderneming van de gelijknamige Belgische mediagroep, is van plan om zowat zeventig banen te schrappen op zijn advertentie-afdeling. De stap is ingegeven door de coronacrisis, zo heeft de directie van de onderneming gezegd in De Telegraaf, een van de merken van Mediahuis Nederland.

"Journalistiek en met de abonnementen gaat het goed, maar op de advertentiemarkt zien we dat veel klanten hun marketingbudgetten hebben teruggedraaid, zoals reisorganisaties die grote klanten van ons zijn", legt financieel directeur Koos Boot uit. "We hebben van eerdere crises geleerd dat een deel van de advertentieomzet die wegvalt, later ook niet meer terugkeert."

Op de advertentieafdeling van Mediahuis Nederland werken ongeveer 160 mensen. De onderneming, die onder meer ook het Noordhollands Dagblad uitgeeft, telt in totaal ruim duizend medewerkers. De ontslagen zouden niet alleen vallen onder verkopers van advertenties, maar ook bij medewerkers die betrokken zijn bij de plaatsing ervan.

Op andere afdelingen wordt niet ingegrepen. "We zijn nog steeds winstgevend", benadrukt Boot in de krant. "Maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de omstandigheden op de advertentiemarkt. Die gaat achteruit door corona en de economische ontwikkelingen en er is veel concurrentie van Amerikaanse techbedrijven als Google en Facebook."

De interesse om dieren uit het asiel te adopteren is groot (maar dat is niet altijd goed nieuws)

Heel wat dierenasielen in ons land kregen de afgelopen weken opvallend veel aanvragen van mensen die een huisdier willen adopteren. Dat lijkt misschien goed nieuws, maar de asielen waarschuwen dat het vaak om onbezonnen beslissingen gaat Met de lockdown brachten mensen meer tijd thuis door. En een hond of kat in de buurt hebben, leek dan een goed idee. Maar vaak denken ze niet na over de langere termijn. "Het Journaal" ging kijken in Waregem:

Videospeler inladen...

Bezoek is meer dan welkom in woonzorgcentrum 't Zand

Vanaf vandaag is weer meer bezoek toegelaten in de woonzorgcentra. Hoe dat precies in zijn werk gaat, hangt af van centrum per centrum. Bij woonzorgcentrum 't Zand van het Antwerpse Zorgbedrijf is bezoek weer op de kamer toegelaten, tot grote tevredenheid van de bewoners en hun bezoekers.

Lees meer in dit artikel:

Wouter Beke (CD&V): "Volop bezig met voorbereiding op tweede golf"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke zegt dat hij volop bezig is met voorbereiding op een eventuele tweede golf van besmettingen met het coronavirus. "We moeten er alles aan doen dat er niet opnieuw een collectieve lockdown komt waarbij het hele land plat gaat en de mensen weer in hun kot worden geduwd", zegt Beke in "Het Journaal".

Tegen 1 juli wil hij op lokaal vlak in heel Vlaanderen eerstelijnszorg met mobiele ploegen uitrollen. "Als er een uitbraak is in een kinderdagverblijf, een woonzorgcentrum of in een wijk kan er dan heel doelgericht worden ingegrepen", aldus Beke.

Volgens hem is er nu ook een voorraad beschermingskledij waarmee we en aantal weken verder kunnen. Op het vlak van contactopsporing roept de minister mensen op om eerlijke antwoorden te geven. "Men loopt geen risico, het is om te kijken waar er nieuwe haarden van besmetting zijn."

Beke heeft ook al 20 miljoen uitgetrokken om 340 bijkomende mensen voor de zorg aan te werven. Dat is niet genoeg, weet hij, want er zijn nu alleen al 1.000 vacatures in de sector. Beke doet een oproep voor wie aan het begin van zijn hogere studies staat. "Doe iets in de zorg! We hebben u absoluut nodig!" 

Videospeler inladen...

Meest gelezen