Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Familieleden van coronaslachtoffers in Italië dienen klacht in: "Toen mijn vader overleed, vergaten ze ons te bellen"

Meer dan 50 familieleden van Italianen die omgekomen zijn tijdens de coronapandemie dienden vandaag een klacht in bij het gerecht in Bergamo. Ze zijn ervan overtuigd dat hun geliefden gestorven zijn door nalatigheid en onbekwaamheid. Ook in Frankrijk zijn al tientallen klachten ingediend.

"Mijn vader was 65, net op pensioen en in topvorm", getuigt Cristina Longhini uit Bergamo. "Hoewel hij erg ziek was, wilde het ziekenhuis hem niet opnemen. Toen hij uiteindelijk toch werd toegelaten, waren er geen bedden meer beschikbaar op intensieve zorgen. Na zijn overlijden vergaten ze ons te bellen en bij de identificatie van zijn lichaam kon ik hem nauwelijks herkennen:  zijn mond was open, zijn ogen waren gezwollen, er kleefden tranen van bloed op zijn wangen."

Maar ook daarna was de lijdensweg van de familie nog niet afgelopen. "Ik kreeg zijn persoonlijke bezittingen mee in een vuilniszak, samen met zijn bloederige en besmette kleren." Wat er met zijn lichaam was gebeurd, ontdekte de familie pas weken later, toen ze de rekening kreeg van de crematie. Die had 200 kilometer verderop plaatsgevonden, omdat er geen plaats meer was op de lokale begraafplaatsen. 

Geen wraak, maar gerechtigheid

"Noi Denunceremo" - "Wij zullen aanklagen" - heet de Facebookgroep waarmee alles begonnen is. De groep telt intussen 57.000 leden, 50 van hen dienden vanochtend een klacht in. Ze deden dat in Bergamo, omdat die stad in Noord-Italië symbool staat voor de coronacrisis. In de hele provincie stierven 5 keer meer mensen dan normaal. Tijdens de piek van de epidemie werden de lijken afgevoerd met legertrucks.  

"We zijn niet uit op een schadevergoeding" zegt Diego Federici, die op vier dagen tijd zijn beide ouders verloor. "Geen enkele som zal mijn ouders terugbrengen. Maar we willen dat de verantwoordelijken worden gevonden en gestraft, en dat zo'n tragedie nooit meer kan plaatsvinden." Na de eerste 50 bereiden nog eens 150 Italianen een klacht voor. 

Heel wat klachten gaan over het feit dat de autoriteiten er niet in geslaagd zijn enkele voorsteden van Bergamo op tijd af te sluiten. Die bleken broeihaarden voor het virus te zijn.

Het parket van Bergamo wil de Italiaanse premier Conte als getuige horen in de zaak, net als zijn ministers van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid. Het parket voert al langer een onderzoek naar de corona-aanpak.

Ik ben niet ongerust en zal alles vertellen wat ik weet. De burger heeft daar recht op

Italiaans premier Conte

De Italiaanse premier zelf liet al weten dat hij vrijdag gehoord wordt. Mogelijk komt de procureur van Bergamo daarvoor naar Rome. Maar Conte lijkt niet onder de indruk. In een korte verklaring zei hij aan het gerecht alles te zullen zeggen wat hij weet. De burgers hebben recht op volledige openheid, ik ben niet ongerust, voegde de eerste minister eraan toe. 

Begraafplaats in Bergamo
LaPresse

Onderzoek in Parijs

Ook in Frankrijk zijn intussen al tientallen klachten ingediend tegen de regering voor de gebrekkige aanpak van de coronacrisis. Vooral premier Edouard Philippe en de ministers van Gezondheid en Binnenlandse Zaken liggen onder vuur.  43 artsen dienden een aparte klacht in tegen de premier voor schuldig verzuim. Ze vragen zich af of die de bevolking bewust heeft voorgelogen en het risico heeft onderschat, terwijl de ernst van de ziekte al duidelijk was. 

In Parijs opent de procureur alvast een onderzoek naar "doodslag en onopzettelijke verwondingen" en "niet-bijstaan van personen in nood". De klachten komen net zoals in Italië van nabestaanden van slachtoffers, maar ook van organisaties en via online petities. 

Meest gelezen