Overleden dj Avicii krijgt museum in Stockholm

Aan dj en liedjesschrijver Avicii, die zelfmoord pleegde in 2018, wordt een deel van een nieuw museum over digitale cultuur opgedragen in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Een initiatief van de stichting Tim Bergling, zoals Avicii echt heette. De stichting ijvert voor meer onderzoek naar en preventie van zelfmoord.

Tim Bergling, alias Avicii, gooide hoge ogen met hits als "Levels", "Hey brother", "Wake me up" of "Sunshine". Het succes bracht hem naar festivals en clubs over de hele wereld. Zijn muziek is een miljoenenbusiness, ook na zijn dood.

Het succes was van korte duur. In april 2018 werd Avicii dood aangetroffen in een hotelkamer in Oman. Hij had de hand aan zichzelf geslagen, volgens zijn familie omdat de stress hem te veel was geworden. Avicii werd maar 28 jaar. 

Zelfmoord erkennen als een wereldwijd gezondheidsrisico

Zijn ouders hebben sindsdien de "Stichting Tim Bergling" opgericht, om aandacht te vragen voor mentale problemen, vooral bij jongeren. "Zelfmoord moet worden erkend als een globaal gezondheidsrisico", stelt de stichting. Ze stopt daarom veel geld in onderzoek en preventie.

Van de slaapkamer tot het podium

Nu werkt de stichting samen met "Space", een nieuw digitaal cultuurcentrum dat volgende zomer opent in Stockholm. Daar zal de "Avicii Experience" een plek krijgen.  

De Pophouse Entertainment Group, die ook al het ABBA museum in Stockholm beheert, neemt de inrichting voor haar rekening. Met onuitgegeven muziek van Avicii en veel fotomateriaal en memorabilia. “Het verhaal van zijn leven: van World of Warcraft in zijn slaapkamer tot de eerste demo’s en hits,” zegt Pophouse Entertainment.

De burgemeester van Stockholm zegt te hopen dat het nieuwe Avicii-museum een dialoog over mentale gezondheid en zelfmoordpreventie op gang zal brengen. Een deel van de inkomsten van het museum is ook bestemd voor de stichting Tim Bergling.

"Space" in Stockholm, waar de "Avicii Experience" een onderkomen vindt, gaat op 21 juni 2021 open.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be .

Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be.

Meest gelezen