Palme werd doodgeschoten in februari 1986.

Zweden stopt onderzoek naar moordenaar van premier Olof Palme, want vermoedelijke dader Engström al overleden

Zweden gaat de moord op premier Olof Palme niet langer onderzoeken. Dat heeft de openbaar aanklager gezegd tijdens een persconferentie. Palme werd 34 jaar geleden vermoord op straat in Stockholm, maar de dader werd nooit gevat. De onderzoekers gaan er nu vanuit dat een zekere Stig Engström de moord heeft gepleegd. In de Zweedse media staat Engstrom bekend als de "Skandia-man", maar de man is overleden, en dus kan hij ook niet vervolgd worden.

Het land had gehoopt op duidelijkheid of een doorbraak toen voor vanochtend een speciale mededeling was aangekondigd. Het bleek dus teleurstellend: het gerecht zet het onderzoek naar de moord op Palme officieel stop. 

Oorzaak is het feit dat de hoofdverdachte Stig Engström in 2000 overleden is en er blijkbaar geen aanwijzingen in andere richtingen of medeplichtigen zijn. Het onderzoek is dus nergens geland en dat na 34 jaar. 

Stig Enström -ook de "Skandia-man" genoemd omdat hij werkte voor die Zweedse verzekeringsmaatschappij- was een van de getuigen tijdens de moord op Olof Palme in de avond van 28 februari 1986. Hij gaf de politie warrige en tegenstrijdige verklaringen, maar werd lange tijd niet als verdachte beschouwd. Pas veel later vertelde een andere getuige dat de schutter veel leek op Engström.

Die Engström was overigens een schimmige figuur. Hij zou alcoholicus geweest zijn en had financiële problemen. Engström had ook een opleiding met vuurwapens gehad en had een hekel aan Palme wegens diens politieke overtuigingen. In 2000 stapte Engström uit het leven. 

Pas enkele jaren geleden kwam hij als mogelijke verdachte in het vizier van de politie. Nu is hij dus officieel de hoofdverdachte, maar omdat hij dood is, stopt dus ook het onderzoek. 

Marten Palme, de zoon van de vermoorde premier, kan zich vinden in de beslissing om het onderzoek af te ronden. Ook hij denkt dat Engström de moordenaar is, maar betreurt het dat er geen sluitend bewijs is om 100 procent zeker te zijn. 

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal" over de moord op de Zweedse premier Olof Palme en de afsluiting van het moordonderzoek: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

34 jaar aanmodderen

Het onderzoek naar de moord op premier Olof Palme stopt dus zoals het gevoerd is: met een sisser. De hoofdverdachte is al 20 jaar dood en er zijn geen aanwijzingen om het onderzoek nog voort te zetten.

In feite ging het al mis van in het begin. Meteen na de moord sloot de politie de "crime scene" nauwelijks af. Mensen kwamen massaal kijken of bloemen en rouwbetuigingen brengen en verstoorden het onderzoek. Sporen werden al dan niet bewust uitgewist en aanvankelijk kreeg de politie de kogelhulzen zelfs via getuigen. 

Een bekend crimineel, Christer Pettersson, werd weliswaar opgepakt, herkend door de vrouw van Palme en veroordeeld, maar in beroep vrijgesproken bij gebrek aan meer bewijs, noch motief of wapen. Ook die Pettersson is intussen overleden. 

Olof Palme was een flamboyant sociaaldemocratisch premier in Zweden. Hij was een voorvechter van de welvaartsstaat, maar uitte ook scherpe kritiek op de VS-inmenging in Vietnam, de Sovjetinvasie in Tsjechoslowakije en vooral op de behandeling van Palestijnen door Israël en van zwarten door het blanke apartheidsregime in Zuid-Afrika. Vijanden had Palme dus genoeg. Opvallend toeval: het hoofd van het onderzoeksteam dat vandaag de stopzetting van het onderzoek heeft aangekondigd, heet Krister Pettersson, bijna dezelfde naam als de eerste hoofdverdachte in de jaren 80. 

Meest gelezen