Hoe viert Britse prins Philip zijn 99e verjaardag? In quarantaine met Hare Majesteit en met videogesprekken 

De Britse prins Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth II, wordt vandaag 99 jaar. Het zal een verjaardag met zijn tweetjes worden. Sinds de coronacrisis in maart vertoeft Philip met Elizabeth in quarantaine in Windsor Castle. Wellicht zal de prins zijn 4 kinderen, 8 kleinkinderen en/of 8 achterkleinkinderen even zien, via videogesprekken dan.   

Buckingham Palace gaf gisteren nog een foto vrij van het koninklijke koppel ter ere van de mijlpaal die de prins bereikt. (zie hieronder) Volgens sommigen op sociale media is de foto gephotoshopt, met andere woorden Elizabeth en Philip lijken op de foto "geplakt" met Windsor Castle als achtergrond.

Maar "photoshoppen" is niet bepaald de stijl van het paleis. De foto werd vorige week genomen door Steve Parsons die de Queen onlangs fotografeerde, rustig rijdend op een van haar paarden.

De foto is het eerste publieke beeld van Philip sinds hij het ziekenhuis verliet, vorig jaar rond Kerstmis. Toen werd hij behandeld voor "een bestaand medisch probleem". Oudste zoon Charles liet toen weten dat er op "die leeftijd" wel eens meer "mankementen" opduiken.

Begin vorig jaar haalde Philip ook de krantenkoppen, nadat hij een ongeval had veroorzaakt. De prins had geen voorrang verleend. Naar eigen zeggen speelde de laaghangende zon hem parten. Philip leverde toen - na lang beraad - zijn rijbewijs in. 

Personeel wisselt om de drie weken

De prins en de Queen verblijven op hun Windsor-domein sinds 19 maart. Met een gezegende leeftijd van 99 jaar en een echtgenote die 94 jaar is geworden, behoren Philip en Elizabeth tot de kwetsbare coronarisicogroep.

Meestal viert Philip zijn verjaardag zonder veel poespas. Wellicht zal hij - net als zijn vrouw - videogesprekken voeren met de rest van de familie. Het is bekend dat de jarige Queen in april een videotelefoontje kreeg met felicitaties van kleinzoon prins Harry en zijn gezin vanuit de VS.

De Queen kreeg ook geen traditionele kanonschoten om haar verjaardag te vieren. Bij Philip zullen er ook geen saluutschoten worden afgevuurd, omdat dat in crisistijden "ongepast" zou zijn. 

Philip is 72 jaar getrouwd met Elizabeth, een wereldrecord voor een prins en een koningin. Samen met een minimum aan personeel brengen ze de coronadagen op Windsor door. Volgens de Britse royaltykenner Phil Dampier beschikken ze over een 24-tal medewerkers die elkaar om de drie weken afwisselen. Vooraleer de hovelingen aan een nieuwe shift beginnen, blijven ze in quarantaine om de kans op besmetting met het verraderlijke virus zo klein mogelijk te houden.

Meest gelezen