Politiezone Mechelen-Willebroek registreert al drie jaar controles in strijd tegen etnisch profileren: "Cultuuromslag" 

Verschillende organisaties lanceren vandaag een campagne tegen etnisch profileren door de politie: het controleren van burgers zonder geldige reden op basis van hun huidskleur. De politiezone van Mechelen-Willebroek startte drie jaar geleden, als enige politiezone in ons land, met een proefproject.  Het systeem staat nog niet op punt, maar volgens het korps is er wel degelijk iets veranderd.

In mei 2017 nam de politiezone van Mechelen-Willebroek het voortouw in de strijd tegen etnisch profileren: alle controles die de agenten uitvoerden, zouden voortaan geregistreerd moeten worden.  De agenten moesten dus registreren wie ze op welke plek, op welk moment en met welke reden hebben gecontroleerd. "Dat heeft echt wel voor een cultuurverandering gezorgd", zei Dirk Van de Sande, de woordvoerder van politiezone Mechelen-Willebroek, hierover in "Start je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "We vonden het ontzettend belangrijk om hier als korps op in te zetten en willen dat blijven doen."

Toch staat het systeem nog niet helemaal op punt. Niet alle controles worden volledig geregistreerd en er gebeurt niets met al die gegevens.  "Er zijn nog grote werkpunten om al die gegevens op een wetenschappelijke manier te kunnen verwerken", aldus Van de Sande. "Daar moeten we nu echt op inzetten. We zullen digitale tools moeten uitwerken zodat alle gegevens nu goed gebruikt kunnen worden en we er echt mee aan de slag kunnen gaan."

Videospeler inladen...

Meest gelezen