Salar Osman (midden) met zijn twee collega's.
Salar Cleaning

Poetshulp Salar over discriminatie: "Grootste probleem is gebrek aan poetservaring, niet een vreemde naam"

Poetshulpen met een Arabische of Noord-Afrikaanse naam worden opvallend vaak geweerd door gezinnen. Dat is één van de conclusies van een onderzoek van de KU Leuven. Salar Osman is afkomstig uit Noord-Irak en heeft een eigen schoonmaakbedrijf in Aarschot. "Ik ben nog nooit gediscrimineerd op basis van mijn naam. Het grootste probleem is dat veel mensen met andere roots niet genoeg ervaring hebben in de schoonmaak", vindt Osman.

Osman vindt de conclusie van het onderzoek van de Leuvense universiteit in die zin overdreven. "Ik ben al bijna twintig jaar actief in de schoonmaaksector en ik heb het nog nooit meegemaakt dat iemand mij geweigerd heeft omwille van mijn naam", vertelt Osman. Hij werkte jarenlang als poetshulp in loondienst van een schoonmaakbedrijf en richtte vijf jaar geleden zijn eigen bedrijf Salar Cleaning in Aarschot op.

"Het allerbelangrijkste is je ervaring met schoonmaken", vindt hij. "Ik kan me goed voorstellen dat dat een probleem vormt voor gezinnen. Veel mensen met buitenlandse roots hebben amper ervaring en krijgen te weinig opleiding van de bedrijven waarvoor ze werken. Ze leveren dan niet meteen goed werk en dan gebeurt het vaak dat ze zeggen: "Die buitenlandse poetshulpen wil ik liever niet meer laten schoonmaken in mijn huis."

Taal is een probleem

Nog een conclusie uit het onderzoek is dat mensen die hulp in het huishouden zoeken expliciet vragen naar iemand die hun taal spreekt of zich kan uitdrukken in een andere taal die ze begrijpen. Dat herkent Osman. "Als je niet kunt communiceren, is dat inderdaad een groot probleem. Maar als je goed werk levert en de taal behoorlijk spreekt denk ik dat er weinigen zijn die je niet zullen aannemen."

Toch is racisme ook in de dienstensector nog steeds aanwezig. "Natuurlijk bestaat er nog racisme. Dat is overal zo. Maar het is al veel beter dan pakweg 10 jaar geleden. Toen was je huidskleur echt een probleem en waren mensen daar bang voor. Dat is vandaag veel minder het geval", vindt Osman. "In al die jaren ben ik door mijn klanten altijd met een even grote glimlach onthaald, als de glimlach waarmee ik kom werken."

Meest gelezen