Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Tweede golf van coronavirus zou wereldeconomie erg zware klap geven, zegt de OESO

De economische denktank OESO voorspelt een zware impact van de coronacrisis op de wereldeconomie. Een tweede golf van besmettingen zou die impact nog fors groter en langduriger maken. De OESO groepeert 37 -overwegend ontwikkelde- landen.

"De huidige pandemie is een wereldwijde gezondheidscrisis zonder weerga. Ze heeft de zwaarste recessie in bijna een eeuw veroorzaakt en brengt enorme schade toe aan de volksgezondheid, aan de arbeidsmarkt en het welzijn van de mensen."

Dit is wellicht met meest onzekere en dramatische vooruitzicht uit de geschiedenis van de OESO

Topman Angel Gurria van de OESO

Zo opent de voorstelling van de economische vooruitzichtingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, afgekort OESO. Het sombere beeld bekijkt twee mogelijke scenario's: een met een piek van coronabesmettingen zoals we die nu kennen en de mogelijkheid van een tweede golf van coronavirus later op het jaar of volgend jaar. In beide scenario's zullen "de gevolgen ernstig en langdurig zijn". 

Als we de tweede golf kunnen vermijden, zou de wereldeconomie dit jaar met 6 procent inkrimpen om volgend jaar met 2,8 procent te groeien. De werkloosheid zou wereldwijd groeien van 5,4 naar 9,2 procent en vijf jaar van inkomensgroei zou weggevaagd worden. 

Mocht een tweede golf leiden tot nieuwe lockdowns om de ziekte te bedwingen, dan zijn de gevolgen veel ernstiger. De wereldeconomie zou dan met 7,6 procent krimpen en de werkloosheid zou stijgen tot 10 procent. Er zou weinig vooruitzicht op beterschap zijn in 2021. 

VK krijgt zwaarste klap in Europa

Nog volgens de OESO zou het Verenigd Koninkrijk de zwaarste klap incasseren in Europa met een economische terugval van 11,5 procent dit jaar en nog eens 9 procent volgend jaar. Het VK zou vooral in nauwe schoentjes komen als er geen akkoord met de EU uit de bus komt om eind dit jaar een "no deal brexit" te vermijden. Zoals verwacht zullen ook Italië, Spanje en Frankrijk -die andere zwaar getroffen landen- fors averij oplopen. De schuldenlast zou in die landen ook fors stijgen. 

Voor België vreest de OESO een terugval van 9 procent dit jaar bij een eerste piek en bij een tweede golf van corona zou de krimp zelfs 11,2 procent kunnen bedragen. 

De eurozone zou dit jaar tegen een krimp van het bbp met 9 procent aankijken, bij een tweede coronagolf zou dat 11,5 procent worden. De VS zou het dan beter doen met een krimp van 7,3 procent. 

Wat moeten de regeringen nu doen?

De OESO heeft ook een aantal aanbevelingen voor de regeringen:

  1. investeer in gezondheid: vooral in zorg en medische apparatuur; opsporen en isoleren van coronapatiënten, afstand houden en internationale samenwerking inzake vaccins en behandelingen
  2. omschakeling: help mensen en bedrijven in de zwaarst getroffen sectoren onder meer met digitalisering en hou reserves achter de hand voor eventuele nieuwe schokken
  3. wederopbouw: herschik productielijnen en diversifieer die (niet enkel China, nvdr.), bouw voldoende stocks van materiaal uit, hou de intrestvoeten laag, steun de economie en investeer in welzijn en sociale rechtvaardigheid

De OESO werd in 1948 opgericht als organisator van de Amerikaanse hulp van het Marshallplan voor Europa na de oorlog. Nadien werd de OESO omgevomd tot een economische denktank van de VS, Canada, de meeste Europese landen, en ook Japan, Zuid-Korea, Australië, Chili, Colombia en Israël.

AP

Meest gelezen