Radio 2

Universiteit Gent krijgt financiële steun van Vlaamse overheid en kan zo starten met restauratie Rozier-Plateaugebouw

De Gentse universiteit krijgt een erfgoedpremie van maar liefst 6 miljoen euro van de Vlaamse overheid voor de restauratie van het complex Rozier-Plateau. “Hierdoor kunnen we eind dit jaar aan de werken beginnen. We zullen de binnenkant van het monumentale gebouw omtoveren in een uniefgebouw dat beantwoordt aan de huidige 21-eeuwse noden”, vertelt logistiek beheerder Jeroen Vanden Berghe.

Het imposante gebouw aan de Rozier dateert uit de negentiende eeuw en staat pal in het centrum van Gent. De buitenkant van het gebouw kreeg al een opknapbeurt maar aan de binnenkant is nog veel werk. 

Nood aan restauratie

“De verf bladert af, de binnengevels zijn in slechte staat, vloertegels zijn kapot en er moet brandcompartimentering bij komen”, verduidelijkt Vanden Berghe. “De studenten en het personeel zijn nooit in gevaar geweest, maar het comfort boette wel wat in. Daarom moet dat worden aangepakt.”

Naast de klaslokalen krijgen ook de binnenkoeren een facelift: "We willen de vier binnenkoeren in ere herstellen en ze de grandeur teruggeven die ze ooit hadden. Er zijn heel wat bijgebouwen geplaatst, maar die verdwijnen deels of volledig. Op die manier komen er mooie binnentuinen waar het aangenaam toeven zal worden voor professoren en studenten.” 

(Lees verder onder de foto)

Radio 2
Copyright Arch & Teco

Dankbare erfgoedpremie

De Vlaamse overheid trekt 6 miljoen euro uit om het gebouw aan te pakken. “Zo kunnen ze het gebouw aanpassen aan de noden van de 21e eeuw, en kunnen ze het tegelijk nog altijd gebruiken voor de lessen. Het is mooi dat de Gentse universiteit de gebouwen vandaag nog altijd kan gebruiken waarvoor ze bedoeld waren”, zegt minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA).

De hele eerste fase van de binnenrenovatie kost 13 miljoen euro, waarvan de Vlaamse overheid 6 miljoen betaalt. De werken van de eerste fase starten eind dit jaar of begin volgend jaar en eindigen in 2026.

Radio 2
Radio 2
Copyright Arch & Teco

Meest gelezen