VRT NWS

Nog altijd geen bezoek mogelijk in zwaargetroffen woonzorgcentrum Westervier in Brugge 

Vanaf vandaag is de bezoekregeling voor rusthuizen versoepeld. In plaats van 1 vaste bezoeker, is er opnieuw meer bezoek mogelijk. De woonzorgcentra die dat toelaten, mogen zelf kiezen hoe. Zo is er in het zwaargetroffen woonzorgcentrum Westervier in Brugge nog helemaal geen bezoek toegelaten.

"Vanaf vandaag mogen maximaal 2 bezoekers per bewoner langskomen", zegt Dirk Lips van woonzorggroep Curando, die 10 woonzorgcentra groepeert. "Wij laten in onze woonzorgcentra bezoekers toe in de cafetaria. Daar staan de tafels uiteraard op anderhalve meter van elkaar. We hebben ook een plexiglas geïnstalleerd tussen de tafels. Zo kunnen de bezoekers en de bewoners hun mondmasker afdoen om te praten."

Het zwaargetroffen rusthuis Westervier behoort ook tot de groep Curando. Daar is er nog geen bezoek mogelijk. De bewoners worden morgen nog eens getest op het coronavirus.

Woonzorggroep GVO

Bernard Bruggeman van woonzorggroep GVO, met onder meer rusthuizen in Moorsele en Oostende, zegt dat er bij hen vanaf vandaag meer familieleden mogen langskomen. "Bij ons mag het bezoek op de kamer langskomen. Voor heel wat familieleden was dat belangrijk. We hebben ook een beschermde ruimte, waar tot nu toe enkel 1 familielid per bewoner welkom was. Nu mag er in die ruimte iemand extra langskomen. Zo kan er eventueel een kleinkind mee op bezoek komen."

Open Kring in Ardooie

In het woonzorgcentrum Open Kring in Ardooie proberen ze het bezoek zoveel mogelijk buiten organiseren. "We hebben een hok voorzien van 3 meter op 3, waar er 2 zitbanken in staan. Het bezoek kan op de ene bank zitten en de bewoner op de andere bank", zegt directeur Renaat Lemey. "Bij ons mogen er maximaal 4 personen per keer op bezoek komen. Dat is voor ons haalbaar om te controleren. Bezoek op de kamer is voorlopig nog niet toegelaten." 

Meest gelezen