Vroegere burgemeester Boutersem stopt met politiek: "Ik erger me aan het digitaal vergaderen"

De ex-burgemeester van Boutersem, Guido Langendries, stapt uit de politiek. Het digitaal vergaderen doet hem afhaken. Hij heeft er een carrière opzitten van bijna 40 jaar. De laatste jaren was hij gemeenteraadslid voor de SP.A in Boutersem. 

Guido Langendries, ex-burgemeester van Boutersem, heeft genoeg van het online vergaderen tijdens de gemeenteraad. "Het probleem is dat ik geen laptop heb, alleen een PC waar geen camera op staat. En dus moet ik de gemeenteraad volgen op mijn smartphone. Vier à vijf uur zitten kijken op zo een klein schermpje, dat is er voor mij teveel aan." En Langendries stelt zich ook vragen rond de privacy. "Ze zijn nu ook begonnen met de live streaming van de gemeenteraad. Maar dat wil zeggen dat alle inwoners van Boutersem via mijn smartphone zomaar kunnen binnenkijken in mijn huiskamer."

Toen ik kind was, was er alleen telefoon bij de plaatselijke kruidenier 

Computergebruik wordt overschat, volgens Langendries. "Er zijn meer mensen dan we denken die niet de hele dag achter een computer zitten. Zeker voor de oudere mensen is deze digitale wereld niet evident. Toen ik een kind was, was er alleen telefoon bij de plaatselijke kruidenier en een televisie in het plaatselijk café. Ik ben misschien van de oude stempel, maar ik hou van het menselijk contact op een vergadering waar je nadien nog een pint kan gaan drinken om na te praten. Dat is er niet meer bij tegenwoordig en dat vind ik jammer."

Wat na corona?

Zouden mensen na de coronacrisis niet opnieuw behoefte hebben om weer fysiek te vergaderen? "Ik denk het niet", zegt de oud-burgemeester. "Bij de laatste gemeenteraad is er gepolst bij de mensen wat ze van het online vergaderen vinden. Het enthousiasme was groot om het ook in de toekomst online te doen. En dan moet je je conclusies trekken." 

Meest gelezen