AP2011

Wolf bijt koe dood in Berlaar, wolf die toesloeg in Retie was eerste Alpiene wolf in Vlaanderen

De wolf die eerder deze week al twee schapen doodbeet in Duffel, zwerft nu rond in de omgeving van de Grote Nete, de streek van Berlaar en Kessel, en heeft nog een dodelijk slachtoffer gemaakt. Bij een boer in Berlaar werd vannacht een koe doodgebeten in de wei. Intussen blijkt dat de wolf die op 21 maart 2 schapen doodde in Retie de eerste zogenoemde Alpiene wolf in Vlaanderen was.

"De koe die doodgebeten is, was pas bevallen," zegt Walter Horemans, burgemeester van Berlaar. "Ze stond in de wei, en waarschijnlijk heeft het bloed dat nog aan haar hing van de bevalling, de wolf aangetrokken. Zo'n wolf heeft een opmerkelijke geurzin. De koe was bovendien nog wat verzwakt." 

Nog niet helemaal zeker

100 procent zekerheid dat het om een wolf ging, is er pas wanneer de bloedstalen zijn geanalyseerd maar experten zijn vrij zeker dat het om de wolf gaat. Gisterennamiddag werd de wolf nog gesignaleerd in onder andere Koningshooikt en in Lier. De omliggende gemeenten vragen hun inwoners om dieren tijdelijk op te hokken totdat de wolf de streek verlaten heeft. De wolf, een beschermde diersoort in Vlaanderen, is voor de mens niet gevaarlijk. Zodra hij onraad ruikt, is hij weg.

Alpiene wolf

Intussen blijkt dat de wolf die op 21 maart twee schapen doodde in Retie een mannetje is dat afkomstig is uit de Alpiene populatie wolven in Frankrijk, Zwitserland en Italië. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Het is volgens het INBO de eerste wolf in Vlaanderen uit die populatie.

De wolf in kwestie was in de periode februari tot mei ook al gesignaleerd in het zuiden van Nederland en vertoeft mogelijk nog steeds daar. DNA-onderzoek van het INBO bewijst nu dat hij door Vlaanderen trok. Eerder werd ook in Wallonië al het verblijf van drie (andere) wolven uit de Alpiene populatie vastgesteld.

Voorts stelt het INBO dat de wolf die op 30 maart in de regio Herentals werd waargenomen een Pools-Duits exemplaar was dat eerder in Nederland werd gezien en nadien naar Luxemburg doortrok.

Meest gelezen