Zottegem wil overwegen sluiten, maar inwoners eisen overleg

Een groep inwoners van Zottegem eist overleg met het stadsbestuur over de sluiting van twee overwegen in deelgemeente Leeuwergem. Ze zijn bezorgd dat de omweg voor fietsers te gevaarlijk is en de omweg voor auto's te groot.

Het stadsbestuur van Zottegem sloot een princiepsovereenkomst met Infrabel over de sluiting van alle overwegen op haar grondgebied. "Wij waren verbaasd toen we dat hoorden, want hier in deelgemeente Leeuwergem zouden twee overwegen sluiten, maar er werd nog niet gecommuniceerd met de buurtbewoners", zegt inwoner Sofie De Loo. "We hebben daarom een enquête gehouden en die werd 178 keer ingevuld. 76% is niet akkoord met de sluitingen en maar liefst 92% vindt dat er eerst een overleg moet zijn." 

Grote omweg

De bewoners willen graag hun bezorgdheden aankaarten. "De N42 snijdt Leeuwergem in 2. Destijds is ons beloofd dat er een tunnel zou komen, maar die kwam er niet. En nu gaat de sluiting van de overwegen ons dorp nog verder verknippen. Er zijn veel fietsers in Leeuwergem, waaronder schoolgaande kinderen. Als de overwegen zouden sluiten, moeten zij langs de N42 naar het centrum van Zottegem fietsen. Maar daar rijden heel veel auto's en daar zijn zwarte kruispunten. Veel te gevaarlijk, dus. Ook de oude en minder mobiele mensen zouden een heel grote omweg moeten maken met de auto, wanneer zij bijvoorbeeld gewoon naar een winkel willen aan de andere kant van het dorp."

Schepen van Openbare Werken Evert De Smet (N-VA) laat weten dat de sluiting er niet binnen het jaar komt en dat er zeker nog overleg volgt met de buurtbewoners.

Meest gelezen