Zoo Antwerpen - Jonas Verhulst

Alligators met hijskraan in Zoo Antwerpen gehesen: "Eindelijk grote krokodilachtigen"

Met behulp van een hijskraan zijn drie Amerikaanse alligators in hun nieuwe verblijf in Zoo Antwerpen gehesen. De drie zussen werden door een opening in het dak in het reptielengebouw geplaatst. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de Antwerpse zoo dat een dier op die manier naar zijn verblijf gebracht wordt.

De alligators werden door het dak van het reptielenverblijf naar beneden gelaten. "Dat was een hele onderneming", vertelt verzorger Erik Block. "De kisten waarin de dieren zaten, waren te groot om binnen in het gebouw te manoeuvreren. Dus hebben we besloten het dak boven het krokodillenverblijf open te leggen. We hebben de krokodillen met een kraan van op de straat over het gebouw heen getild en vervolgens laten zakken in het verblijf."

Eindelijk grote krokodilachtigen

Zoo Antwerpen neemt de drie Amerikaanse alligators over van het Aquarium Tropical in Parijs. Het aquarium sluit door renovatiewerken voor lange tijd de deuren. Daarom ging de directie op zoek naar een nieuw verblijf voor de drie zussen. "We zijn blij dat we eindelijk ook eens grote krokodilachtigen aan de bezoekers kunnen tonen", zegt Block.

De drie alligators zullen ook na de renovatie van het Parijse aquarium in Antwerpen blijven. Met hun komst zijn voor het eerst sinds het vertrek van de nijlkrokodillen in 2008 weer grote krokodilachtigen te zien in Antwerpen. In het kader van een uitwisseling tussen de twee dierentuinen trekken de Antwerpse kaaimannen binnenkort naar de Franse hoofdstad. 

Voor de alligators is er in het reptielenverblijf ook heel wat aangepast. "De rotsen zijn opnieuw gemodeleerd en er zijn meer lampen geplaatst zodat de dieren kunnen zonnen. Het bassin is ook verdiept, zodat er meer water in zit. Het verblijf is helemaal opgefrist."

Nog niet volgroeid

De drie alligators komen uit één nest en zijn 16 jaar oud. Dat is nog jong want ze kunnen gemakkelijk tot 50 jaar oud worden. Ze zijn tussen 2,5 en 3 meter lang en wegen tussen 60 en 100 kilo. "Maar ze zijn nog niet volgroeid en zullen de komende jaren nog in lengte, breedte en gewicht toenemen.”

De komende dagen krijgen de dieren nog even de tijd om rustig te wennen aan hun nieuwe omgeving en om uitgebreid op verkenning te gaan. Vanaf zaterdag 13 juni kunnen ook de bezoekers de nieuwste aanwinsten van de Antwerpse Zoo ontdekken.

Meest gelezen