Alweer dieren in beslag genomen bij landbouwgezin in Heikruis: “Over jaren heen al meer dan 1.000”

Deze middag zijn bij een landbouwgezin in Heikruis bij Pepingen alweer dieren in beslag genomen, het gaat om 14 schapen. Bij het gezin werden al meermaals dieren weggehaald. Zo moesten ze de opgelegde maatregelen volgen, zoals het ontsmetten van de stallen,  maar die werden niet nageleefd.

“De inspectiedienst Dierenwelzijn had een klacht ontvangen en is langs geweest bij het gezin”, zegt Brigitte Borgmans, woordvoerder bij het Vlaams Departement Omgeving waar Dierenwelzijn onder valt. “Er werden 14 schapen, waarvan 7 lammetjes, in beslag genomen. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, het bedrijf moet volledig ontsmet worden en hygiënischer gemaakt worden. Er is ook een proces-verbaal opgemaakt dat wordt overgedragen aan het parket.”

Bij het landbouwgezin werden doorheen de jaren al vaker dieren in beslag genomen. In februari nog werden heel wat schapen meegenomen met infectieziekten, daarvan zijn er nog maar enkele in leven. Toen werden er maatregelen opgelegd, onder andere dat de stallen ontsmet moesten worden, maar dat is niet gebeurd. “Daarom nemen we nu uit voorzorg de dieren in beslag zodat ze geen infecties krijgen“, zegt Brigitte Borgmans.

Situatie verbetert niet

In februari werden in totaal 76 schapen, 6 lammetjes, 10 kippen en 10 kalkoenen in beslag genomen. “Na een gesprek met de verantwoordelijken van de dieren bleek er geen enkel schuldbesef te zijn en deden ze de situatie af als normaal”, klonk het toen, en de situatie verbetert niet. “We zijn al een hele tijd met dat dossier bezig en volgen het op, maar de toestand verbetert daar niet echt”, zegt Brigitte Borgmans.

Intussen zijn er nu al meer dan 1.000 dieren in beslag genomen bij het gezin. Eind januari kregen de gezinsleden een zoveelste veroordeling voor de Brusselse correctionele rechtbank. Leden van het gezin kregen toen monsterboetes en effectieve gevangenisstraffen. 

Bij de inbeslagname begin februari ging "Het Journaal" langs op de boerderij. De reportage daarover kunt u hieronder herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen