Bij nieuw protest, gisterenavond, konden de 11.000 betogers de afstandsregels wel respecteren.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Amsterdamse burgemeester Halsema geeft fouten toe over demonstratie op de Dam

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft het spoeddebat over de demonstratie op de Dam overleefd. Ze kreeg een urenlang vragenvuur voor de kiezen. Halsema gaf wel toe dat ze een inschattingsfout gemaakt had. Op een tweede anti-racismeactie in Amsterdam kwamen ondertussen 11.500 mensen samen. Die demonstratie verliep wel volgens de veiligheidsvoorschriften.

Er werden maandag zowat driehonderd demonstranten verwacht op de centraal in Amsterdam gelegen Dam, die hun stem wilden verheffen tegen politiegeweld en racisme in Amerika en Europa. Het werden er meer. Naar schatting trokken ongeveer 5.000 betogers richting het plein.

Halsema gaf toe dat er een "grote inschattingsfout" is gemaakt over de opkomst bij het protest. "Ik ben ten volle verantwoordelijk en betreur het dat dit heeft kunnen gebeuren."

Halsema overleefde de motie van wantrouwen van VVD, Forum voor Democratie en Partij voor de Ouderen

De motie van wantrouwen was ingediend door de VVD, en kreeg steun van Forum voor Democratie en Partij voor de Ouderen. De drie partijen vroegen opheldering over hoe het toch kan dat er zoveel meer mensen dan verwacht op de antiracismedemonstratie waren afgekomen en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Volgens de burgemeester is bij de inschatting onder meer niet goed gekeken naar de rol van Snapchat en influencers om betogers te trekken naar de Dam. Ook waren er veel mensen op de been in de stad omdat de terrassen die dag weer open waren.

Ondanks de vele kritiek die ze over zich heeft gekregen, vindt de burgemeester dat ze nog altijd de juiste beslissing heeft genomen gezien het risico op escalatie als ze het protest zou beëindigen.

Grote opkomst voor tweede demonstratie

Gisterenavond hebben ruim 11.000 demonstranten vreedzaam betoogd in Amsterdam. Ook die samenkomst stond in het teken van de strijd tegen het racisme, naar aanleiding van de dood van George Floyd bij een politiecontrole in Minnesota, twee weken geleden. De locatie, het Nelson Mandelapark in de Bijlmer, was veiliger dan de Dam, de grote menigte kon er de afstandsregels respecteren. De gemeente had duizenden stippen aangebracht op anderhalve meter afstand van elkaar. De demonstratie begon rond 17 uur en eindigde rond 19.30 uur. De samenkomst verliep zonder incidenten. 

Meest gelezen