Een beeld uit de video van Apache, bron: Apache

Twee journalisten Apache voor rechtbank voor undercoverfilmpje van Antwerpse projectontwikkelaar en politici

Twee journalisten van nieuwssite Apache zullen voor de rechter moeten komen omdat ze een berucht filmpje van een diner publiceerden van een Antwerpse projectontwikkelaar met verschillende politici. Zo waren Antwerps N-VA-burgemeester Bart De Wever en verschillende Antwerpse schepenen aanwezig. Het filmpje toonde volgens de journalisten aan dat er tussen beide te nauwe contacten waren. Maar het kreeg ook veel kritiek.

Het is intussen bijna drie jaar geleden dat de nieuwssite Apache beelden publiceerde van een verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, een Antwerps projectontwikkelaar en lobbyist bij de Land Invest Group. De beelden werden in het geniep op straat gemaakt, via een camera in een fietstas en een brilcamera. Op het filmpje zie je Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) aankomen, net als enkele Antwerpse schepenen.

Daarop kreeg het Antwerpse stadsbestuur heel wat kritiek over zich heen. Ze zou te nauwe banden hebben met de bouwpromotoren in de stad.  Volgens Apache was dàt ook de reden dat ze besloten om undercoverbeelden te maken. Maar tegelijk ontstond de discussie of dat hier wel door de beugel kon. Volgens de deontologie mag stiekem filmen enkel als de informatie niet op een andere manier verkregen kan worden, en als er voldoende maatschappelijk belang is. Projectontwikkelaar Van der Paal kon in elk geval niet lachen met de beelden. Hij diende klacht in wegens schending van de privacy en belaging.

Het Antwerps parket onderzocht de zaak, maar besloot om een buitenvervolgingstelling te vragen. Met andere woorden: voor het parket hoefden de 2 Apache-journalisten niet naar de rechtbank. Maar de raadkamer besliste daar nu anders over. "Het recht op privacy van een individu en het recht van de burger om geïnformeerd te worden over maatschappelijk relevante feiten, zijn beide fundamentele waarden. Deze waarden worden in onze moderne, gemediatiseerde samenleving zo mogelijk nog belangrijker. De voorliggende feiten zijn een duidelijk voorbeeld van dergelijke botsing van belangen", zo staat te lezen in de uitspraak. 

Omdat er op z'n minst twijfel is, ziet de raadkamer de zaak liever voor de rechtbank. Die zou dus het recht op privacy van projectontwikkelaar Van der Paal boven de vrijheid van meningsuiting van de journalisten kunnen stellen. 

Wie werd er precies gefilmd op het etentje met bouwpromotor Van der Paal? Terzake maakte in november 2017 dit overzicht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen