Ballonvaarders mogen weer vliegen met passagiers: "Ga je niet op reis? Doe dan een ballonvaart!"

Sinds maandag mogen ballonvaarders opnieuw de lucht in met klanten. Ballonvaren mocht alweer sinds midden mei, maar dat mocht toen enkel op je eentje of met één gezinslid. Nu mogen meerdere passagiers meevliegen. "Waarschijnlijk gaan veel mensen niet op reis deze zomer en gaan ze op zoek naar belevingen in eigen land. Denk dan eens aan ons!" klinkt het bij de federatie.

Ballonvaartbedrijven mogen weer opstarten. "Dat is goed nieuws, zeker voor mensen bij wie ballonvaart hun fulltime broodwinning is", zegt Yves Lannoy van de Belgische Ballonvaart Federatie. "Er hangen wel heel strenge voorwaarden aan vast. Zo moeten de klanten allemaal uit dezelfde bubbel komen en moeten ze, evenals de piloot, mondmaskers dragen."

Ballonvaren geeft je normaal een gevoel van vrijheid, maar met de coronamaatregels gaat dat wat verloren

"Ik snap zeker dat we voorzichtig moeten zijn voor een COVID-besmetting. Maar we hopen wel dat de maatregels binnen een aantal weken kunnen versoepelen, zodat de beleving van een ballonvaart niet te veel wordt aangetast. Want een ballonvaart gaat over zich volledig vrij voelen, hoog in de lucht, in de open natuur. Met al die voorwaarden gaat dat gevoel van vrijheid wat verloren."

Afhankelijk van het weer

Ballonvaarders kunnen niet het hele jaar door werken, omdat ze gebonden zijn aan het weer.  Ballonvaarder Yves Lannoy: "Het ballonvaartseizoen begint meestal rond de paasvakantie en duurt tot half oktober. Het seizoen is nu dus een stuk korter. Dat is extra frustrerend omdat het de voorbije maanden al prachtig en stralend weer is geweest, daar hadden we op commercieel vlak heel veel kunnen uithalen."

Als het weer deze zomer meevalt en de coronacijfers verder dalen, kan het wel nog een mooi seizoen worden voor de ballonvaarders volgens Lannoy. "Waarschijnlijk zullen veel mensen deze zomer geen vakantie opzoeken in het buitenland. Als je dan toch thuisblijft en op zoek gaat naar een beleving in eigen land: denk dan eens aan ons. Het is een unieke kans om je eigen streek en zelfs je eigen tuin te zien vanuit het luchtruim."

Balloonmeeting en Vredefeesten

In Oost-Vlaanderen zijn jaarlijks twee ballonfestivals. De Balloonmeeting, die dit jaar voor het eerst in Deinze zou doorgaan in plaats van in Eeklo, is geannuleerd door het coronavirus. Maar de Vredefeesten in Sint-Niklaas vinden pas plaats in september en de organisatoren denken eraan toch nog een "light"-versie organiseren. "Het valt nog af te wachten of dat zal mogen en lukken. Want zo'n festival lokt natuurlijk heel veel volk. Maar ik hoop in ieder geval van wel!" concludeert Yves Lannoy.

Meest gelezen