Originele namen voor jonge slechtvalken op basiliek in Tongeren: Cor en Ona

De twee jonge slechtvalkjes die op de kerktoren van de basiliek in Tongeren wonen, hebben de toepasselijke namen Cor en Ona gekregen, naar de pandemie. Binnenkort vliegen de jongen uit.

Op de kerktoren van de basiliek broeden al enkele jaren slechtvalken in een nestkast. De voorbije jaren waren dat Filip van Tienen en Angela Merkel, een vrouwtje uit Duitsland. Maar zij zijn niet de ouders van deze nieuwe jongen. "Het Duitse vrouwtje is ondertussen verdwenen", vertelt Eddy Colson van de Vogelwerkgroep Fruitstreek. "Waarschijnlijk is ze verjaagd door het nieuwe vrouwtje, dat ongeringd is. We kennen haar herkomst dus niet. Het koppel heeft zich opnieuw moeten aanpassen en daarom is de eileg later begonnen dan op andere plaatsen." De werkgroep is graag creatief met de namen bezig. Zo wordt het nieuwe vrouwtje Annemie genoemd. "Dat deed ons denken aan pandemie", lacht Eddy.

"Het eerste ei is gelegd op 28 maart en het tweede op 6 april", gaat Eddy verder. "Daar zitten dus 9 dagen tussen en dat is heel veel, want normaal zijn er maximum 48 uren tussen de eileg. We waren dus benieuwd wat ervan zou komen. Het nieuwe vrouwtje gaat regelmatig op stap, de jeugd van tegenwoordig, dus het mannetje moest de eieren zelf uitbroeden. Op 6 mei is het eerste kuiken dan uit het ei gekomen en het tweede zag het daglicht op 9 mei. Dat zijn dus toch maar drie dagen verschil." 

De jongen werden geringd toen ze 25 en 28 dagen oud waren. "Het vrouwtje heet Ona en het mannetje Cor, want als je dat samenvoegt, dan krijg je Corona." Als de jongen 40 of 42 dagen oud zijn, beginnen ze uit te vliegen. Waarschijnlijk blijven Cor en Ona dus nog een 14-tal dagen. Je kan de slechtvalken trouwens zelf volgen via een webcam op de basiliek.

Meest gelezen