Radio 2

Naam van oud-strijder die na WO I de onbekende soldaat aanduidde, leeft voort in park in Brugge

In Brugge is vandaag het Reinold Haesebrouckpark officieel voorgesteld. Het is een stukje grond in de buurt van de Daverlostraat in Assebroek. Achter de naam zit een heel rijke geschiedenis. 

De Last Post was vanmiddag te horen. Niet in Ieper, maar in Brugge. De trompettist met dienst speelde ter ere van Reinold - in Brugge zei men Raymond - Haesebrouck. De man was de eerste die ingeschreven werd in het nationaal register van het Nationaal Verbond der Oorlogsinvaliden.

Bewogen leven

Reinhold Haesebrouck had een bewogen leven. Toen zijn legerdienst er bijna op zat, begon de Eerste Wereldoorlog. Hij belandde in de buurt van Diksmuide, waar hij na een verkenning waarbij zijn patrouille werd beschoten, terugkeerde vanuit zijn stelling om een gewonde makker te helpen. Hij kreeg een granaatscherf in zijn ene oog en uiteindelijk verliest hij door een ontsteking ook nog zijn andere oog.  Soldaat Haesebrouck was dus bereid om zich op te offeren.

Er leeft nog een straffer verhaal, dat zo uit een roman van Joseph Roth geplukt lijkt: Koning Albert was op bezoek in de loopgraven toen er in zijn richting geschoten werd. Reinhold Haesebrouck gooide zich op hem en redde hem zo het leven.

De onbekende soldaat kiezen

Ademt het verhaal van de redding van de koning heldhaftigheid, dan lijkt dit wel poëzie: koning Albert vroeg aan Reinold Haesebrouck, een blinde man, om de onbekende soldaat te kiezen. Neutraler en onpartijdiger kon niet, zou je denken. Maar het ging het koningshuis allicht om iets anders: het wou een veteraan en oorlogsinvalide onder de aandacht brengen.

Het moet een bijzonder beeld geweest zijn: Haesebrouck die bij het station van Brugge, toen nog op 't Zand, een keuze maakte tussen vijf kisten van onbekende gesneuvelden. Zijn nicht Rogette Haesebrouck zag de foto's meermaals tijdens familiebezoekjes.

"Hij tikte met zijn witte stok op een van die kisten, en die was het." De kist werd naar Brussel gebracht en begraven aan de voet van de congreskolom in Brussel. In het monument van de onbekende soldaat is dus het lichaam van één soldaat begraven en die heeft Reinold Haesebrouck aangeduid. Het was een eer voor Brugge dat een Bruggeling dat mocht doen, en daarom heeft de man nu een park gekregen. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zei dat het ook een eerbetoon was aan de miljoenen slachtoffers die in de Eerste Wereldoorlog zijn gevallen.

Meest gelezen