Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFi).

Brussels minister van Werk Clerfayt: "Zullen werknemers van Swissport begeleiden naar jobs in sectoren die wel groeien"

Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFi) wil zo veel mogelijk werknemers van bagageafhandelaar Swissport die nu hun baan verliezen, opleiden en begeleiden naar een nieuwe job in sectoren die wel nog groeien. Hij rekent daarvoor wel op steun van de Belgische en Europese herstelplannen.

Het grootste stuk van Swissport op de luchthaven van Zaventem is deze week failliet verklaard waardoor bijna 1.500 mensen hun baan kwijt zijn. Zowat een derde van hen woont in Brussel. Droevig nieuws, zegt Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFi) in "De ochtend" op Radio 1, en het zal niet het enige zijn in de komende maanden. "Ook in de horeca, in het toerisme, de evenementensector en cultuur zullen we jobverlies hebben en dus een hogere werkloosheid."

In Brussel wil Clerfayt samen met arbeidsbemiddelingsbureau Actiris de gedupeerde werknemers van Swissport in elk geval volop begeleiden en "heroriënteren" naar nieuwe banen. "Bij voorkeur in dezelfde sector, maar in de luchtvaart is het specifiek moeilijk. Misschien zijn opleidingen nodig om ze naar een job in een andere sector te leiden."

Bouw en logistiek

Want er zijn wel degelijk nog altijd sectoren die de komende jaren toch zullen groeien, benadrukt hij. "In de bouwsector zal de komende 10-20 jaar enorm veel werk zijn, onder meer voor isolatie om de opwarming van het klimaat te bestrijden", zegt Clerfayt. "Ook in de logistiek: we consumeren anders dan vroeger, dus daar gaan nieuwe banen komen."

(Lees verder onder de foto)

Verder denkt hij aan opleiding in digitale vaardigheden, omdat de vraag daarnaar sowieso hoger zal zijn. "En ook talenkennis zal van heel groot belang zijn in alle dienstensectoren van een stad als Brussel."

Om dat mogelijk te maken, rekent Clerfayt op onder meer geld van het Europese herstelplan en van een relanceplan met steun van alle overheden van ons land. Hij wijst er in die context op dat Brussel bijna 20 procent van de hele economie ondersteunt. "We zitten allemaal in dezelfde boot, dus we zullen allemaal moeten investeren in steunmaatregelen."

Meest gelezen