Videospeler inladen...

Moet koning "sorry" zeggen voor kolonialisme? "Meest aangewezen persoon om iets te zeggen", vindt CD&V-voorzitter Coens

Volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens is het tijd dat de Belgische overheid en het koningshuis "in het reine komen" met het koloniaal verleden. Dat zegt hij in "De afspraak" op Canvas. Coens vindt dat koning Filip de "meest aangewezen persoon is" om daarover iets te zeggen. De CD&V-voorzitter wil dat aankaarten binnen de regering, die verantwoordelijk is voor uitspraken van de koning.

Met de recente demonstraties tegen racisme en de nakende 60e verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni is het thema weer brandend actueel: het koloniale verleden van België en de wandaden van koning Leopold II in Congo. Volgens CD&V-voorzitter Coens zou de verjaardag van de onafhankelijkheid "inderdaad een mooi moment zijn" voor de Belgische overheid om de problematiek van ons koloniaal verleden te erkennen.

Moet koning Filip het moment aangrijpen om sorry te zeggen, zoals arbeidseconoom Stijn Baert in "De Afspraak" opperde? Op die vraag antwoordt Coens niet volmondig ja. "Hoe het juist moet gebeuren, wie daarrond wat moet zeggen... Maar het moet erkend worden dat dit een probleem is geweest op sommige facetten. En ik denk dat de koning de meest aangewezen persoon is".

In elk geval moet elke uitspraak van de koning gedekt worden door de regering. "Uiteindelijk is het de politiek die de verantwoordelijkheid draagt voor de uitspraken van de koning. Dus dat moet daar ook aangekaart worden."

Bekijk hier het bewuste fragment met Joachim Coens in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen