Honderden corona-overtreders komen nog deze zomer voor Brusselse politierechter

Komende zomer zullen er voor de Brusselse politierechtbank 800 dossiers van corona-overtreders behandeld worden in juli en augustus. Elke dag zullen er in een speciale zitting zo'n 20 zaken samen worden behandeld. "Vooral dossiers over minnelijke schikkingen die niet zijn betaald of mensen die recidiveren", zegt Denis Goeman van het Brussels parket.

Niet op een bankje gaan zitten, niet voetballen op een terrein, geen bezoek ontvangen en niet samenscholen. Het zijn maar enkele voorbeelden van zaken die verboden waren of nog steeds zijn, sinds de lockdown door de coronacrisis. Agenten werden massaal ingezet om te patrouilleren door de straten, om corona-overtreders op te sporen. 

Ook in Brussel was dat het geval. In totaal heeft de politie meer dan 6000 processen-verbaal overgemaakt aan het parket. Een kwart daarvan kreeg een minnelijke schikking van €250 in de bus. Een aantal werden meteen naar de rechtbank gestuurd: 28 zaken zijn al behandeld via een zogenoemde snelrechtprocedure.  Een ander aantal is nog in onderzoek. 

We zullen bij voorrang dossiers behandelen van mensen die recidiveren of hun minnelijke schikking niet betaald hebben

Denis Goeman, Brussels parket

Voor 800 dossiers is het al zeker dat zij de komende weken door de politierechtbank behandeld zullen worden. "In juli en augustus zullen ongeveer 800 dossiers vastgesteld worden", zegt Denis Goeman van het Brusselse parket. "Er zal één zitting per dag aan gewijd worden, zodat een honderdtal dossiers per week kunnen behandeld worden. Op deze zittingen zullen bij voorrang dossiers worden vastgesteld van mensen die recidiveren of die hun minnelijke schikking niet betaald hebben", aldus de woordvoerder. Het gaat dan dus om mensen die meerdere keren een coronamaatregel hebben overtreden, of mensen die de voorgestelde €250 euro niet hebben betaald, en daarom voor de rechter belanden.

Ook veel Antwerpse corona-overtreders

Ook het parket in Antwerpen heeft een hoog aantal processen-verbaal doorgekregen van corona-overtreders. Er zijn sinds de lockdown al meer dan 7.800 pv's opgestuurd door de politie. Dat is meer dan in Brussel dus. Hoeveel dossiers er uiteindelijk voor de rechtbank zullen komen is nog niet duidelijk. Die zaken zullen ten vroegste voor september zijn. 

Het Antwerpse parket deelde onlangs nog de meeste recente cijfers rond corona-overtreders mee op de sociale media:

Meest gelezen